ΥΓΕΙΑ

Για ποια ασθένεια προειδοποιεί η στυτική δυσλειτουργία στα 40

Η επίτευξη της στύσης είναι μια εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία, στην οποία συμμετέχουν ο εγκέφαλος, ορμόνες, νεύρα, μύες, αγγεία και βέβαια τα συναισθήματα και ανώτερες ψυχικές λειτουργίες, όπως οι αισθήσεις, η μνήμη και η προσοχή.

Για ποια ασθένεια προειδοποιεί η στυτική δυσλειτουργία στα 40

Μια διαταραχή στη διαδικασία αυτή μπορεί να είναι αίτιο στυτικής δυσλειτουργίας.

Τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να είναι οργανικά, όπως καρδιολογικές παθήσεις, απόφραξη των αγγείων, υψηλή χοληστερίνη, υπέρταση.

Αντίστοιχα, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη ασθένειας που δεν έχει διαγνωσθεί μέχρι την εκδήλωση του συγκεκριμένου συμπτώματος.

Η ασθένεια αυτή είναι ο τύπου 2 διαβήτης, από τον οποίο είναι πολύ πιθανό να πάσχουν οι 40άρηδες και 50άρηδες άντρες που παρουσιάζουν στυτική δυσλειτουργία.

Αναλύοντας στοιχεία από περισσότερους από 4.500 άνδρες ηλικίας άνω των 20 ετών, επιστήμονες από τον Καναδά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα διαβήτη αυξανόταν από 1 στις 50 για όσους δεν είχαν στυτική δυσλειτουργία σε κατά μέσον όρο 1 στις 10 σε όσους είχαν.

sex

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο απ' όλους διέτρεχαν όσοι είχαν ηλικία 40 έως 59 ετών, γράφουν στο τρέχον τεύχος της επιθεώρησης «Annals of Family Medicine».

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, πραγματοποίησαν τη μελέτη τους για να εξετάσουν εάν η στυτική δυσλειτουργία σχετίζεται με την αδιάγνωστη υπέρταση, αυξημένη χοληστερόλη και τύπου 2 διαβήτη.

Έτσι διαπίστωσαν ότι μόνο ο αδιάγνωστος τύπου 2 διαβήτης έπαιζε ρόλο, καθώς σε όλο το φάσμα των ηλικιών η συχνότητά του ήταν 11,5% στους άντρες με στυτική δυσλειτουργία έναντι 3% στους συνομηλίκους του δίχως προβλήματα στύσεως.

Ειδικά στις ηλικίες 40-59 ετών, όμως, τα ποσοστά του ήταν 19% στους άντρες με στυτική δυσλειτουργία έναντι 3% στους άντρες δίχως αυτήν.

«Οι άντρες με στυτική δυσλειτουργία πρέπει να απευθύνονται στους γιατρούς τους και να ζητούν έλεγχο του σακχάρου τους», συνέστησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σην Σκέλντον, ερευνητής στο Τμήμα Ουρολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

«Με αυτό τον τρόπο μπορεί να προστατεύσουν την καρδιαγγειακή υγεία τους, δεδομένου ότι η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί καλά τεκμηριωμένο παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθεια αργότερα στη ζωή».

Η στυτική δυσλειτουργία συνήθως δεν αποτελεί πρώιμη επιπλοκή του διαβήτη, αλλά όψιμη, δεδομένου ότι προκαλείται από βλάβες στα νεύρα και επομένως χρειάζεται αρκετά χρόνια αδιάγνωστου διαβήτη για να αναπτυχθεί.

Αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω για να απευθύνονται δίχως καθυστέρηση οι άντρες με στυτική δυσλειτουργία σε ένα γιατρό.

Διαβάστε επίσης:
Πού οφείλεται η πρωινή στύση (βίντεο)
Το φρούτο που ενισχύει και διατηρεί τη στύση των ανδρών