ΥΓΕΙΑ

Ποιο πρόβλημα υγείας φανερώνουν τα ροδαλά μάγουλα

Ορισμένες γυναίκες δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ τους ρουζ, αφού το πρόσωπό τους έχει από μόνο του ένα σχεδόν μόνιμο ελαφρύ κοκκίνισμα.

Ποιο πρόβλημα υγείας φανερώνουν τα ροδαλά μάγουλα

Μπορεί το χαρακτηριστικό αυτό να μοιάζει με... δώρο της φύσης, μπορεί όμως να αποτελεί ένδειξη χρόνιας πάθησης.

Το κοκκίνισμα του προσώπου είναι τυπικό σύμπτωμα μιας δερματικής πάθησης που ονομάζεται ροδόχρους νόσος (rosacea). Συχνά η πάθηση περνά απαρατήρητη τόσο από τους ασθενείς όσο και από τους ειδικούς, καθώς συγχέεται με την ακμή και το έκζεμα ή θεωρείται απλώς ευαισθησία του δέρματος.

Συνήθως εκδηλώνεται πιο έντονα μετά τα 30, πλήττει συχνότερα τις γυναίκες απ' ότι τους άνδρες και επιδεινώνεται το καλοκαίρι.

46cb2fadf6ba9ac4e9716c0dfc2b9bcb L

Το κοκκίνισμα είναι πιο έντονο στα μάγουλα, τη μύτη, το πιγούνι και το μέτωπο, δεν αποκλείεται όμως να εκδηλωθεί η ερυθρότητα και στο λαιμό, το στήθος, το κρανίο ή και τα αφτιά. Το κοκκίνισμα συνοδεύεται συχνά από έντονη ξηρότητα και φαγούρα, καθώς δεν «αποθηκεύεται» στο δέρμα αρκετή υγρασία.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, η ροδόχρους νόσος έχει γενετικό υπόβαθρο και είναι πιο συχνή σε άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα. Τα καυτερά φαγητά, το κόκκινο κρασί, η έντονη σωματική άσκηση, το στρες και οι υψηλές θερμοκρασίες θεωρούνται παράγοντες που ευνοούν την εκδήλωση μιας κρίσης.

Διαβάστε επίσης:

Τι καταλαβαίνει ο γιατρός για την υγεία σας με μία μόνο ματιά

Οι celebrities με το... κόκκινο πρόσωπο