ΥΓΕΙΑ

Καθυστέρηση περιόδου χωρίς να είσαι έγκυος; Αυτές είναι οι πιθανές αιτίες

Η τακτική περίοδος αποτελεί ένδειξη καλής υγείας και ισορροπίας του γυναικείου οργανισμού.

Καθυστέρηση περιόδου χωρίς να είσαι έγκυος; Αυτές είναι οι πιθανές αιτίες

Η καθυστέρηση είναι ένα σύμπτωμα για το οποίο πρέπει απευθυνθείτε στο γιατρό σας, προκειμένου να εντοπίσετε τους λόγους που το προκαλούν.

Μεγάλη απώλεια βάρους ή υπερβολική άσκηση

Αν ο Δείκτης Μάζας Σώματος πέσει κάτω από το 18 ή το 19, τότε η περίοδος μπορεί να διακοπεί. Ο ΔΜΣ όμως δεν είναι ο μόνος παράγοντας καθώς η ανορεξία ή η βουλιμία μπορούν επίσης να επηρεάσουν την έμμηνο ρύση. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και ως συνέπεια της υπερβολικής και εντατικής σωματικής άσκησης, π.χ. στην προετοιμασία για έναν μαραθώνιο. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ο τρόπος που έχει η φύση να εμποδίσει μια εγκυμοσύνη την περίοδο που το σώμα δεν μπορεί να την φέρει εις πέρας.

Το άγχος

Ένα σημαντικό και αγχωτικό γεγονός στη ζωή σας μπορεί να προκαλέσει υποθαλαμική αμηνόρροια. Στον υποθάλαμο παράγονται πολλές ορμόνες οι οποίες ρυθμίζουν την έμμηνο ρύση στις γυναίκες και ο υποθάλαμος είναι ένας αδένας που είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στο άγχος. Έτσι, όταν περνάτε από μια φάση έντονου άγχους στη δουλειά, υπάρχει ένα σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα, ένας χωρισμός, υπάρχουν πολλές πιθανότητες το σώμα σας να αντιδράσει με αμηνόρροια ή καθυστέρηση της περιόδου.

Απορρύθμιση του θυρεοειδή

Ο θυρεοειδής αδένας ρυθμίζει το μεταβολισμό αλλά και πολλά συστήματα στον οργανισμό ώστε να λειτουργούν αρμονικά. Αν όμως πάσχετε από υπό ή υπέρ θυρεοειδισμό αυτό μπορεί να επηρεάσει την έμμηνο ρύση σας.

Κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση ασθένεια που ουσιαστικά έχει τα συμπτώματα σοβαρής μορφής δυσανεξίας στη λακτόζη, εάν δεν διαγνωστεί, μπορεί να προκαλεί σημαντικό στρες στον οργανισμό και να προκαλέσει ακόμη και καθυστερήσεις στην περίοδο.

Τα αντισυλληπτικά

Η απουσία περιόδου μπορεί να είναι μια παρενέργεια από το αντισυλληπτικό χάπι που παίρνετε. Εάν αυτό είναι κάτι που το γνωρίζετε, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τον οργανισμό σας. Μετά τη διακοπή του αντισυλληπτικού η έμμηνος ρύση θα επιστρέψει, ίσως όμως χρειαστεί μια μικρή περίοδος προσαρμογής του οργανισμού μέχρι να σταθεροποιηθεί.

Πρόωρη εμμηνόπαυση

Αν είστε μικρότερη από 40 ετών και έχετε προβλήματα με την περίοδό σας είναι σημαντικό να συζητήσετε με το γυναικολόγο σας καθώς μπορεί να μπαίνετε σε φάση πρόωρης εμμηνόπαυσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις συστήνεται να αντιστραφεί με διάφορους τρόπους αυτή τη φάση, καθώς όταν σταματήσουν τα οιστρογόνα λόγω της εμμηνόπαυσης ο γυναικείος οργανισμός είναι πια εκτεθειμένος σε καρδιαγγειακά προβλήματα.

Διαβάστε επίσης:
Τέσσερα συμπτώματα περιόδου που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Τι δείχνει η περίοδος της γυναίκας για την υγεία της