ΥΓΕΙΑ

Πτώση σφυγμών της καρδιάς: Πότε συμβαίνει

Ο σφυγμός είναι η μετάδοση του κύματος αίματος, που προκαλείται από την καρδιακή συστολή στο τοίχωμα των αγγείων και οφείλεται στη μεταβολή της πίεσης του αίματος που προκαλείται απ' τις κοιλιακές συστολές της καρδιάς και της ελαστικότητας των αρτηριών.

Πτώση σφυγμών της καρδιάς: Πότε συμβαίνει

Για τους περισσότερους ανθρώπους, ένας καρδιακός ρυθμός από 60 έως 100 παλμούς το λεπτό, σε κατάσταση ηρεμίας, θεωρείται φυσιολογικός. Αν η καρδιά χτυπά με ρυθμό μικρότερο από 60 φορές το λεπτό, ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει βραδυκαρδία.

Ο αργός καρδιακός ρυθμός πολλές φορές είναι φυσιολογικός και μπορεί να αποτελεί ένδειξη καλής φυσικής κατάστασης. Υγιείς νέοι ενήλικες και αθλητές έχουν συχνά καρδιακούς παλμούς λιγότερους από 60 παλμούς το λεπτό.

Σε άλλα άτομα, η βραδυκαρδία αποτελεί ένδειξη προβλήματος με το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς. Αυτό σημαίνει ότι ο φυσικός βηματοδότης της καρδιάς δεν λειτουργεί σωστά ή ότι διακόπτονται τα ηλεκτρικά μονοπάτια της καρδιάς. Σε βαριές μορφές της βραδυκαρδίας, η καρδιά χτυπά τόσο αργά ώστε να μην μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα για να καλυφθούν οι ανάγκες του οργανισμού. Αυτό μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή.

Αίτια

Η πτώση των σφυγμών μπορεί να οφείλεται σε κάποιο φάρμακο που παίρνετε για την καρδιά ή για τα μάτια (π.χ. οφθαλμικό κολλύριο).

Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να συνεννοηθείτε με τον θεράποντα γιατρό σας για τη φαρμακευτική αγωγή.

Είναι πιθανό, επίσης, η βραδυκαρδία να οφείλεται σε υποθυρεοειδισμό και γι' αυτό συνιστάται να ελέγξετε τον θυρεοειδή σας.

Εάν οι καρδιολογικές εξετάσεις δεν έδειξαν κάτι παθολογικό και δεν έχετε κανένα ενόχλημα από την καρδιά, δεν θα πρέπει να σας ανησυχούν οι σφυγμοί σας. Η πίεσή σας είναι φυσιολογική για την ηλικία σας.

Διαβάστε επίσης:
Φυσιολογικοί παλμοί καρδιάς ανά ηλικία
Τεστ: Πώς θα καταλάβετε αν οι παλμοί της καρδιάς σας είναι φυσιολογικοί