ΥΓΕΙΑ

Οι σοβαροί κίνδυνοι που εγκυμονούν οι εξαντλητικές δίαιτες

Η επιθυμία για γρήγορη απώλεια βάρους συνδυάζεται συνήθως με εξαντλητικές δίαιτες.

Οι σοβαροί κίνδυνοι που εγκυμονούν οι εξαντλητικές δίαιτες

Οι δίαιτες αυτές είναι γνωστές και ως «πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες», καθώς παρέχουν κάτω από 800 θερμίδες την ημέρα και εφαρμόζονται σε παχύσαρκους ασθενείς.

Σύμφωνα με τις διαιτητικές οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ένας εφικτός και ακίνδυνος ρυθμός απώλειας κιλών είναι από μισό έως ένα κιλό την εβδομάδα που θα πρέπει να επιτυγχάνεται με μείωση της πρόσληψης τροφής κατά 500-1.000 θερμίδες ημερησίως.

Γι' αυτό και η απότομη απώλεια βάρους περιλαμβάνει κινδύνους που οφείλονται τόσο στην απότομη απώλεια του λίπους όσο και στη μείωση της πρόσληψης των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Αυτοί είναι:

Ηπατικές διαταραχές
Τα παχύσαρκα άτομα έχουν συχνά επιβαρημένη ηπατική λειτουργία λόγω λιπώδους διήθησης. Η απότομη απώλεια βάρους επιδεινώνει την ηπατική λειτουργία, καθώς γίνεται γρήγορη κινητοποίηση λίπους προς το ήπαρ.

Χολολιθιάσεις
Η απότομη απώλεια κιλών αυξάνει τον ήδη μεγάλο κίνδυνο ανάπτυξης χολόλιθων στα παχύσαρκα άτομα.

Αύξηση ουρικού οξέος
Εντός 1-2 εβδομάδων μετά την έναρξη της δίαιτας και του κυτταρικού καταβολισμού παρατηρείται αύξηση του ουρικού οξέος.

Απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών
Η απότομη απώλεια βάρους κυρίως στα άτομα με σοβαρή παχυσαρκία οδηγεί σε αυξημένη διούρηση, η οποία συνοδεύεται από μεγάλες απώλειες νατρίου και καλίου.

Άλλες παρενέργειες από την απότομη απώλεια βάρους μπορεί να είναι η κόπωση, η απώλεια μαλλιών, η δυσκοιλιότητα, η κατάθλιψη, η οστική απώλεια κ.α.

Διαβάστε επίσης:
Αδυνάτισμα: Μικρές αλλαγές για να μεγιστοποιήσετε την απώλεια βάρους
Δίαιτα: Ποια είναι τα καλύτερα φρούτα για απώλεια βάρους