ΥΓΕΙΑ

Αιματολογικό τεστ ανιχνεύει την επανεμφάνιση του καρκίνου

Με τη βοήθεια μιας πρωτοποριακής αιματολογικής εξέτασης θα μπορεί να διαπιστωθεί εάν ο καρκίνος έχει αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται μετά τη θεραπεία. Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο στο Λονδίνο εντόπισαν δείκτες για τον καρκίνο του μαστού οκτώ μήνες πριν τη χρονική στιγμή που θα προέκυπτε κανονικά η νέα διάγνωση από τους γιατρούς βάσει απεικονιστικών μεθόδων.

Αιματολογικό τεστ ανιχνεύει την επανεμφάνιση του καρκίνου

Στο πλαίσιο σχετικής δοκιμής, το τεστ εντόπισε ορθώς τον καρκίνο σε 12 από τις 15 γυναίκες στις οποίες ο καρκίνος είχε εμφανιστεί ξανά.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος έως ότου τελειοποιηθεί το τεστ ώστε να μπορεί να εφαρμόζεται ευρέως στα νοσοκομεία.

Η χειρουργική επέμβαση προς αφαίρεση ενός καρκινικού όγκου αποτελεί βασικό μέτρο για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Επειδή όμως ένας όγκος ξεκινά να αναπτύσσεται από ένα και μόνο καρκινικό κύτταρο, αν τμήματα του όγκου έχουν ήδη εξαπλωθεί σε άλλο μέρος του σώματος ή ο χειρουργός δεν καταφέρει να αφαιρέσει ολόκληρο τον όγκο, δεν αποκλείεται ο καρκίνος να εμφανιστεί και πάλι στο μέλλον.

Στην κλινική δοκιμή συμμετείχαν 55 ασθενείς που αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο υποτροπής λόγω του μεγέθους του όγκου που είχαν αναπτύξει αρχικά. Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα μεταλλαγμένου DNA από τον καρκινικό όγκο και στη συνέχεια αναζητούσαν δείκτες των μεταλλάξεων στο αίμα. Από το συνολικό δείγμα των 55 ασθενών, οι 15 υποτροπίασαν και η αιματολογική εξέταση υπέδειξε έγκαιρα την επανεμφάνιση του καρκίνου σε 12 από αυτές. Οι τρεις άλλες ασθενείς είχαν εμφανίσει δευτεροπαθή καρκίνο στο κεφάλι, όπου ο αιματο-εγκεφαλικός φραγμός πιθανώς εμπόδισε τα υπολειπόμενα καρκινικά κύτταρα να περάσουν στο αίμα. Προέκυψε επίσης και ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα, καθώς το τεστ υπέδειξε υποτροπή σε μία ασθενή που παρέμενε απαλλαγμένη από τον καρκίνο.

Αναλυτική μελέτη για την αιματολογική εξέταση και τα αποτελέσματα της δοκιμής δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science Translational Medicine.