ΥΓΕΙΑ

Ποιο λάθος κάνουν οι γονείς με τη διατροφή των παιδιών τους

Η διατροφή των παιδιών είναι ένα θέμα που προκαλεί ανησυχία στους γονείς. Όταν μάλιστα το παιδί είναι υπέρβαρο, φαινόμενο συχνό στις δυτικές κοινωνίες λόγω της υπερκατανάλωσης ζάχαρης και κακών λιπαρών, τότε μπορεί να γίνει να γίνει πραγματικό πρόβλημα για την οικογένεια.

Ποιο λάθος κάνουν οι γονείς με τη διατροφή των παιδιών τους

Το πρόβλημα επιτείνεται από την αδυναμία των γονιών να το χειριστούν με τον κατάλληλο τρόπο. Οι περισσότεροι, όπως προκύπτει από νέας αμερικανική μελέτη είναι πιθανότερο να περιορίζουν την πρόσβαση των υπέρβαρων παιδιών στην τροφή, αν και οι ίδιοι έχουν περιττά κιλά.

Αντιθέτως, οι γονείς μπορεί να ασκούν πίεση στο παιδί να φάει περισσότερο όταν αυτοί έχουν φυσιολογικό βάρος.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Pediatrics, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, με επικεφαλής την Δρ Τζερικα Μπεργκ, επίκουρη καθηγήτρια Οικογενειακής Ιατρικής και Κοινωνικής Υγείας, ανέλυσαν στοιχεία από δύο μελέτες για την παιδική διατροφή που είχαν γίνει το 2010.

Στις έρευνες είχαν λάβει μέρος περισσότεροι από 2.100 έφηβοι, κατά μέσο όρο 14 ετών, καθώς και 3.252 γονείς, με το 63% των μητέρων να είναι κατά μέσο όρο 43 ετών.

«Όταν γονείς και παιδί ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, οι πρώτοι έτειναν να περιορίζουν την πρόσβαση του παιδιού σε τρόφιμα. Όταν ήταν κανονικού βάρους, οι γονείς ασκούσαν περισσότερη πίεση στο παιδί να φάει περισσότερο. Καμιά απ' τις δυο πρακτικές δεν είναι σωστή, καθώς μπορεί να επιφέρουν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα» εξηγεί Δρ Μπεργκ.

Η ερευνήτρια πιστεύει ότι τα ευρήματα της μελέτης μπορούν να βοηθήσουν τους διαμορφωτές δημόσιας υγείας να στοχεύσουν καλύτερα στη σχέση γονιών-παιδιών ώστε να αντιμετωπιστούν ουσιαστικά προβλήματα βάρους και υποσιτισμού.

Στο μεσοδιάστημα, συμβουλεύει τους γονείς που ανησυχούν για το σωματικό βάρος των παιδιών τους να αναζητούν πάντα ιατρική συμβουλή και βοήθεια στη διαχείριση του θέματος.

Διαβάστε επίσης:
Υπέρβαρα παιδιά και έφηβοι θεωρούν το βάρους τους φυσιολογικό
Ο άγνωστος κίνδυνος που απειλεί τα υπέρβαρα παιδιά