ΥΓΕΙΑ

Γιατί δεν πρέπει να αφήνετε τον σκύλο σας να σας γλείφει

Η σχέση με το κατοικίδιο είναι για τους περισσότερους σχέση ζωής. Αν ανήκετε πάντως σε αυτούς που έχετε σκύλο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η επαφή μαζί του εγκυμονεί συγκεκριμένους κινδύνους για την υγεία σας.

Γιατί δεν πρέπει να αφήνετε τον σκύλο σας να σας γλείφει

Ένας από αυτούς μάλιστα, σχετίζεται με την υγεία των δοντιών σας!

Σύμφωνα με έκθεση αμερικανών επιστημόνων οι περισσότεροι σκύλοι πάσχουν από περιοδοντίτιδα.

Συμβουλεύουν λοιπόν τους ιδιοκτήτες σκύλων να μην τους φιλάνε ούτε να επιτρέπουν στο σκύλο να γλείφει το πρόσωπό τους, καθώς αυτό μπορεί να τους προκαλέσει ουλίτιδα.

Τα «φιλιά» ανάμεσα σε σκύλους και ανθρώπους μπορεί να οδηγήσουν σε ανταλλαγή βακτηρίων, που προκαλεί ουλίτιδα στους ανθρώπους, ενώ και οι σκύλοι μπορεί να πάρουν ανθρώπινα βακτήρια που θα επιβαρύνουν την υγεία τους.

Η προειδοποίηση έρχεται σε συνέχεια έρευνας που διεξήχθη στην Ιαπωνία για την οδοντική υγεία ιδιοκτητών σκύλων. Στο 16% εξ αυτών εντοπίστηκε ένα επιβλαβές για την υγεία των δοντιών μικρόβιο, το οποίο κανονικά υπάρχει στους σκύλους αλλά όχι στους ανθρώπους. Οι εθελοντές είπαν ότι συνήθιζαν να φιλούν τους σκύλους τους ή να τους αφήνουν να τους γλείφουν στο στόμα. Και οι σκύλοι όμως είχαν κολλήσει μικρόβια από τους ανθρώπους.

Οι ερευνητές εντόπισαν δέκα ανθρώπινα βακτήρια περιοδοντίτιδας στο στόμα των ζώων. Επιπλέον, η μετάδοση των μικροβίων παρατηρήθηκε ακόμα και σε χαμηλού βαθμού επαφή μεταξύ σκύλων και ανθρώπων.

Οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγετε να φιλάτε τους σκύλους, ειδικά αν ανήκετε σε ευαίσθητες ομάδες (εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, πολύ μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, ανεξαρτήτως ηλικίας).

Διαβάστε επίσης:
Δείτε ποιες ασθένειες μας μεταδίδουν τα κατοικίδια
Αλλεργίες: Πώς τα κατοικίδια σκυλιά μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο