ΥΓΕΙΑ

Τριχόπτωση σε νεαρή ηλικία: Τι δείχνει για την ποιότητα του σπέρματος

Επί αρκετά χρόνια είχε επικρατήσει η θεωρία ότι οι άνδρες που χάνουν τα μαλλιά τους είναι και πιο αρρενωποί λόγω του γεγονότος ότι η τριχόπτωση καθοδηγείται από τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης.

Τριχόπτωση σε νεαρή ηλικία: Τι δείχνει για την ποιότητα του σπέρματος

Δερματολόγοι και ειδήμονες σε θέματα γονιμότητας μελέτησαν τη σχέση μεταξύ γονιμότητας και τριχόπτωσης και κατέληξαν σε εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Dermatologica Sinica.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, η τριχόπτωση σε νεαρή ηλικία, συγκεκριμένα γύρω στα 30, συσχετίζεται με τη μειωμένη γονιμότητα του άντρα.

Διαπιστώθηκε ότι ο όγκος του παραγόμενου σπέρματος ήταν έως και κατά 60% χαμηλότερος σε άντρες με ήπια έως σοβαρής μορφής τριχόπτωση, με τους ερευνητές να αποδίδουν την αρνητική επίδραση στο σπέρμα σε ορμονικές μεταβολές που σχετίζονται με την απώλεια των μαλλιών.

Η λεγόμενη ανδρογενετική αλωπεκία (φαλάκρα) είναι η συνηθέστερη μορφή τριχόπτωσης σε άντρες αλλά και γυναίκες.

Συχνά εξελίσσεται σε πλήρη απώλεια των μαλλιών και πλήττει συνήθως τους άντρες άνω των 50, δεν αποκλείεται όμως να εμφανιστεί ακόμη και κατά την εφηβεία ή στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια σειρά από τεστ σε μια ομάδα ανδρών με μέση ηλικία τα 31 έτη με φυσιολογικό ρυθμό απώλειας μαλλιών και με ήπια έως σοβαρής μορφής τριχόπτωση. Διαπιστώθηκε ότι οι άντρες που αντιμετώπιζαν πρόβλημα τριχόπτωσης παρήγαγαν μικρότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και γενικώς ο όγκος του παραγόμενου σπέρματος ήταν μειωμένος κατά μέσο όρο κατά 20%.

Αν και τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης έχουν «κατηγορηθεί» ως η αιτία απώλειας των μαλλιών, το ζήτημα είναι αρκετά πιο περίπλοκο, καθώς πρόβλημα τριχόπτωσης ακόμη και σε νεαρή ηλικία παρατηρείται και σε άνδρες με χαμηλά επίπεδα της ορμόνης στον οργανισμό τους. Οι επιστήμονες θεωρούν πως η ανδρογενετική αλωπεκία είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που προκύπτει από την αλληλεπίδραση γενετικών και ορμονικών παραγόντων.

Διαβάστε επίσης:

Υψηλή τεστοστερόνη & τριχόπτωση: Τι ισχύει τελικά;
Ποιότητα σπέρματος: Ποιοι παράγοντες την καθορίζουν
Ποιες τροφές ενισχύουν το σπέρμα