ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Παιδί και χτύπημα στο κεφάλι: Ποιες είναι οι νέες οδηγίες αντιμετώπισης

Παιδί και χτύπημα στο κεφάλι: Ποιες είναι οι νέες οδηγίες αντιμετώπισης

Τα χτυπήματα στο κεφάλι είναι πολύ συνηθισμένα στα παιδιά, γι' αυτό είναι σημαντικό οι γονείς, αλλά και οι προπονητές τους να ξέρουν πώς πρέπει να γίνονται η διάγνωση και η αντιμετώπιση, προκειμένου να αποφευχθούν οι μακροχρόνιες συνέπειες.

Ο βασικότερος κανόνας είναι ότι μετά από ένα χτύπημα κανένα παιδί δεν πρέπει να επιστρέφει στο παιχνίδι ή στον αγώνα την ίδια ημέρα ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή εάν δεν βεβαιώσει πρώτα ένας γιατρός ότι δεν έχει συμπτώματα εγκεφαλικής διάσεισης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», η απόφαση πρέπει απαραιτήτως να λαμβάνεται από τον γιατρό και όχι από τρίτους (γονείς, παιδιά, προπονητές).

Η σωστή διάγνωση της διάσεισης προϋποθέτει ο γιατρός να ξέρει τις νοητικές και σωματικές δεξιότητες του παιδιού πριν από το χτύπημα.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με έναν πλήρη νευρολογικό και νοητικό έλεγχο των παιδιών κατά την έναρξη της αθλητικής χρονιάς, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οδηγίες της Εθνικής Εταιρείας Προπονητών (NATA) των ΗΠΑ.

Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει λήψη ιατρικού ιστορικού, σωματικές και νευρολογικές αξιολογήσεις, κινητική κατάσταση (λ.χ. ισορροπία) και τεστ νευρονοητικών λειτουργιών.

Εάν υπάρχουν υπόνοιες εγκεφαλικής διάσεισης, οι προαναφερθείσες εξετάσεις πρέπει να επαναληφθούν και τα αποτελέσματά τους να συγκριθούν με τις αρχικές εξετάσεις.

«Οι κλασικές ερωτήσεις του τύπου "τι ώρα είναι;", "ξέρεις πού βρίσκεσαι;", "πότε έχεις γενέθλια;" είναι αναποτελεσματικές για την αξιολόγηση της νοητικής κατάστασης και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται» τονίζει η ΝΑΤΑ. «Ούτε έχει νόημα η ερώτηση "είσαι καλά;"».

Η σωστή διάγνωση της διάσεισης χρειάζεται χρόνο, γι' αυτό το παιδί δεν πρέπει να επιστρέψει βεβιασμένα στις αθλητικές του υποχρεώσεις, τονίζει ο δρ Στίβεν Μπρόλιο, διευθυντής του Εργαστηρίου Έρευνας Νευροτραυμάτων στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και κύριος συγγραφέας των οδηγιών της ΝΑΤΑ.

Μετά τη διάγνωση

-Ο ασθενής πρέπει να μένει σε ήρεμο περιβάλλον χωρίς στρες και να κοιμάται αρκετά προκειμένου να αναρρώσει ο εγκέφαλος.

-Ο ασθενής δεν πρέπει να καταπονεί το σώμα και το μυαλό του.

-Απαγορεύονται άσκηση, κοπιώδεις φυσικές δραστηριότητες, βιντεοπαιχνίδια, TV, χρήση κινητών και κομπιούτερ, δυνατή μουσική, κοπιώδες διάβασμα.

-Μόλις εξαφανιστεί κάθε σύμπτωμα (μπορεί να χρειαστούν 1-2 εβδομάδες ή περισσότερο), η επιστροφή στη φυσική δραστηριότητα πρέπει να είναι βαθμιαία.

-Αν επανεμφανιστούν τα συμπτώματα, η δραστηριότητα πρέπει να διακοπεί αμέσως.

Γονείς, προπονητές και παιδιά πρέπει επίσης να ξέρουν τα συμπτώματα που υποδηλώνουν επιδείνωση: αυξανόμενη σύγχυση, οξυθυμία, διακύμανση στα επίπεδα συνείδησης, επιδεινούμενος πονοκέφαλος και επαναλαμβανόμενοι έμετοι απαιτούν άμεσο επανέλεγχο από τον γιατρό.

Στη διάρκεια της ανάρρωσης, τέλος, ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα καθώς και το αλκοόλ και κάθε ουσία που μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο. Σε περίπτωση αμφιβολίας, πρέπει να συμβουλεύεται τον γιατρό του.

 

Διαβάστε επίσης:
Χτύπημα στο κεφάλι: Ποια σημάδια δείχνουν ότι είναι σοβαρό
Αμερικανίδα εκδήλωσε το Σύνδρομο του Σοφού μετά από χτύπημα στο κεφάλι!

BEST OF NETWORK

Δείκτης θετικότητας και κρούσματα της μετάλλαξης οδηγούν σε νέο σκληρό lockdown

Απαγόρευσή συναθροίσεων: Γιατί ελήφθη τώρα η απόφαση – Το παρασκήνιο και οι διευκρινίσεις

Στο νοσοκομείο η Κατερίνα Καραβάτου – Τι είπε ο Κρατερός Κατσούλης (vid)

Survivor Spoiler 26/1: Η ατομική ασυλία, η Σαλαγκούδη και η απόλυτη ανατροπή...

Φώτο-ντοκουμέντο: Μαχαιριά σε ανήλικο δίπλα στην καρωτίδα- Η ΕΛ.ΑΣ. ψάχνει την «ομάδα της Τερψιθέας»

Survivor Spoiler 26/1: Αυτοί κερδίζουν σήμερα τη δεύτερη μάχη ασυλίας

Αναδρομικά συνταξιούχων: Το διπλό σχέδιο για επικουρικές και δώρα – Ποιοι θα πάρουν έως 3.396 ευρώ

Βιασμός 11χρονης αθλήτριας: Πώς οδηγήθηκε στην καταγγελία - Τι είπε στην κατάθεση της

Μετακίνηση από νομό σε νομό: Δείτε πότε «ξεκλειδώνουν» οι μετακινήσεις

Κορονοϊός: Πόσα εμβόλια περιμένουμε στην Ελλάδα ανά εταιρεία - Πόσοι εμβολιάζονται κάθε μέρα

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Άνοιξε η πλατφόρμα – Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις

Masterchef 5: Έπεσε το ίντερνετ με τον «κλώνο» του Κουτσόπουλου – Τρόλαρε και ο ίδιος ο σεφ