ΥΓΕΙΑ

Ποιες είναι οι 3 μορφές Αλτσχάιμερ

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις είναι οι διαφορετικές μορφές Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα έρευνα που εκπονήθηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο UCLA της Καλιφόρνια, ανατρέποντας τη μέχρι τώρα επικρατούσα θεωρία ότι το Αλτσχάιμερ είναι μία μεμονωμένη νόσος.

Ποιες είναι οι 3 μορφές Αλτσχάιμερ

Το νέο εύρημα κρίνεται πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους στην αντιμετώπιση της νευροεκφυλιστικής νόσου, η οποία αποτελεί σήμερα τη συνηθέστερη μορφή άνοιας και πλήττει περισσότερα από 46 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Οι τρεις μορφές Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, είναι οι εξής:

- Φλεγμονώδης: Στην οποία είναι αυξημένοι δείκτες όπως τα επίπεδα C αντιδρώσας πρωτεΐνης και η αναλογία αλβουμίνης (λευκωματίνη) σφαιρίνης στον ορό του αίματος.

- Μη φλεγμονώδης: Στην οποία δεν παρουσιάζουν αύξηση οι παραπάνω δείκτες, υπάρχουν όμως άλλες μεταβολικές ανωμαλίες.

- Φλοιώδης: Η οποία πλήττει σχετικά νέους ανθρώπους και παρουσιάζει εξάπλωση σε μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου απ' ό,τι οι δύο άλλες μορφές Αλτσχάιμερ. Τυπικά δεν συνοδεύεται από απώλεια μνήμης σε αρχικό στάδιο, αλλά εκδηλώνεται με διαταραχές της ομιλίας. Πλήττει συχνά άτομα που δεν διαθέτουν στο γενετικό τους κώδικα γονίδια που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ και συνδέεται με τη σημαντική έλλειψη ψευδαργύρου.

Τα ευρήματα της έρευνας, η οποία είχε διάρκεια δύο έτη και βασίστηκε στη μελέτη 50 ανθρώπων, δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Aging.

Διαβάστε επίσης:

Ρεσβερατρόλη: Πού βρίσκεται η ουσία που «φρενάρει» το Αλτσχάιμερ
Δείτε πού μπορεί να «κολλήσετε» Αλτσχάιμερ
Οι 9 παράγοντες κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ