ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Συχνές λοιμώξεις στα παιδιά: Ποιον άγνωστο κίνδυνο εγκυμονούν

Συχνές λοιμώξεις στα παιδιά: Ποιον άγνωστο κίνδυνο εγκυμονούν

Κατά τους χειμερινούς μήνες αυξάνεται η παραμονή παιδιών και ενηλίκων σε κλειστούς χώρους με αποτέλεσμα τη στενότερη επαφή και την ευκολότερη μετάδοση λοιμώξεων.

Ειδικά τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για τη μετάδοση ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων είτε με άμεση επαφή, είτε με σταγονίδια των εκκρίσεων του αναπνευστικού.

Στους χώρους αυτούς συχνά μεταδίδονται βακτηριακές λοιμώξεις με υψηλή νοσηρότητα και θνητότητα, ειδικά σε βρέφη και μικρά παιδιά.

Τα παιδιά που προσβάλλονται συχνά από λοιμώξεις τους πρώτους 18 μήνες της ζωής τους έχουν αυξημένο κίνδυνο μετέπειτα εκδήλωσης κοιλιοκάκης.

Αυτό υποστηρίζει νέα μελέτη του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας.

Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση πάθηση που προκαλείται από τα δυσανεξία στη γλουτένη. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει καταγραφεί μια αύξηση στα ποσοστά της νόσου και πιστεύεται ότι το 1% του πληθυσμού στις δυτικές χώρες πάσχει από την εν λόγω διαταραχή.

Μελέτες που έχουν γίνει σε ζευγάρια διδύμων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της κοιλιοκάκης. Ωστόσο, προς το παρόν δεν έχουν καθοριστεί με σαφήνεια ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες.

Κάποιες σποραδικές ενδείξεις θέλουν τις λοιμώξεις να είναι ένας πιθανός παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης κοιλιοκάκης. Εξάλλου, πληθυσμιακές μελέτες σε παιδιά που έχουν νοσηλευθεί λόγω λοίμωξης έδειξαν ότι είχαν μετέπειτα αυξημένο κίνδυνο κοιλιοκάκης. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν ο συσχετισμός αυτός έχει να κάνει με την ίδια τη λοίμωξη ή αν η εισαγωγή στο νοσοκομείο οδηγεί σε αυξημένη πιθανότητα ελέγχου για κοιλιοκάκη.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη σχέση μεταξύ συχνότητας των λοιμώξεων το πρώτο 18μηνο της ζωής του παιδιού και του μετέπειτα κινδύνου κοιλιοκάκης σε δείγμα 72.921 παιδιών που είχαν γεννηθεί το διάστημα 2000-2009 στη Νορβηγία.

Τα παιδιά είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση μέσω ειδικών επαναλαμβανόμενων ερωτηματολογίων για αναπνευστικές λοιμώξεις και γαστρεντερίτιδες τους πρώτους 18 μήνες της ζωής τους.

Τα παιδιά που μετέπειτα εκδήλωσαν κοιλιοκάκη εντοπίστηκαν μέσω πληροφοριών που είχαν δώσει οι γονείς τους και το Νορβηγικό Μητρώο Ασθενών.

Εν τέλει οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, μετά από 8,5 χρόνια ιατρικής παρακολούθησης 581 παιδιά (0,8%) είχαν εκδηλώσει κοιλιοκάκη. Τα παιδιά με δέκα ή περισσότερες λοιμώξεις το πρώτο 18μηνο της ζωής τους είχαν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν μετέπειτα κοιλιοκάκη, συγκριτικά με εκείνα που είχαν πέντε ή λιγότερες λοιμώξεις.

«Πιστεύουμε ότι το παζλ της κοιλιοκάκης έχει πολλά κομμάτια και πρέπει να τα βρούμε όλα και να τα βάλουμε στη σωστή σειρά. Η μελέτη μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τη νόσο και τις γενετικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους που την επηρεάζουν. Ενδεχομένως οι συχνές λοιμώξεις στην πρώιμη παιδική ηλικία να επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του μετέπειτα να αντιδρά στην γλουτένη» εξηγεί ο Δρ Καρλ Μαριλντ του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας.

 

Διαβάστε επίσης:
Τα σημάδια στο δέρμα που δείχνουν πρόβλημα στο γαστρεντερικό
Ωτίτιδα: Από τι προκαλείται και πώς θα την αντιμετωπίσετε

BEST OF NETWORK

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Ο χιονιάς σαρώνει κεντρική και βόρεια Ελλάδα - Το έστρωσε και την Αττική

Παραιτήθηκε ο Αδαμόπουλος από την Ομοσπονδία μετά τις καταγγελίες Μπεκατώρου

Κακοκαιρία: Δείτε LIVE πού χιονίζει τώρα σε όλη την Ελλάδα

Επίθεση στο Μετρό: Ο πληροφοριοδότης και ο «υπερ-κοριός» έφεραν τις συλλήψεις των δραστών

Συνεπιμέλεια: Όλη η αλήθεια – Γιατί καθυστερεί η διαβούλευση;

Λιανεμπόριο: Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα - Όλα τα μέτρα, τι ισχύει για τις «κόκκινες» περιοχές

SMS στο 13033: Πού δεν ισχύει η διάρκεια των δύο ωρών

X-files στον ουρανό της Αττικής: Η «στενή επαφή» αεροπλάνου της Ολυμπιακής με ATIA

Απίστευτο σημείωμα σε κοπέλα που έκανε θορύβου στην ερωτική πράξη (pic)

Γερμανία: Ο Άρμιν Λάσετ εξελέγη νέος Πρόεδρος του CDU - Αυτός είναι ο διάδοχος της Μέρκελ

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Πώς θα εξελιχθεί o χιονιάς από Δευτέρα - Πρόγνωση Μαρουσάκη

Απίστευτο: Ξύπνησε το βράδυ για να πάει τουαλέτα και αυτό που είδε θα το θυμάται για πάντα