ΥΓΕΙΑ

Ποιες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην ουρολοίμωξη

Η ουρολοίμωξη εκδηλώνεται όταν εισέρχονται βακτήρια στην ουρήθρα, το σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη ώστε να απορριφθούν από το σώμα. Εάν η ουρολοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί, τα βακτήρια μπορεί να φτάσουν έως τα νεφρά και να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές.

Ποιες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην ουρολοίμωξη

Οι γυναίκες είναι γενικώς πιο επιρρεπείς στην ουρολοίμωξη από τους άντρες λόγω της ανατομίας του αναπαραγωγικού τους συστήματος, αλλά και κάποιες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην ουρολοίμωξη από άλλες γυναίκες. Πού οφείλεται αυτό;

Οι συχνές ουρολοιμώξεις μπορεί να οφείλονται –εν μέρει– στο συχνό σεξ. Κατά τη σεξουαλική επαφή είναι πιο εύκολο να μεταφερθούν παθογόνα βακτήρια από την περιοχή του πρωκτού στην ουρήθρα. Παράλληλα, ορισμένα προφυλακτικά, συγκεκριμένα όσα περιέχουν το σπερματοκτόνο νονοξυνόλη-9, μπορεί να προκαλέσουν μικροσκοπικές εκδορές στην ουρήθρα ή γύρω από αυτή, διευκολύνοντας τη λοίμωξη από τα βακτήρια. Τέλος, καλό είναι οι γυναίκες να πηγαίνουν στην τουαλέτα μετά το σεξ και όχι πριν (περισσότερα εδώ) για να μειώσουν τον κίνδυνο ουρολοίμωξης.

Οι συχνές ουρολοιμώξεις μπορούν όμως να εξηγηθούν και από το γενετικό υπόβαθρο της γυναίκας. Ορισμένες γυναίκες διαθέτουν στο τοίχωμα της κύστης τους έναν υποδοχέα που επιτρέπει στα βακτήρια να προσκολλώνται πιο εύκολα, αυξάνοντας κατ' επέκταση τις πιθανότητες ουρολοίμωξης.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί πρέπει πάντα να πηγαίνετε τουαλέτα μετά το σεξ
Ουρολοίμωξη: Πώς μπορείτε να την προλάβετε
Συχνά επεισόδια κυστίτιδας; Δείτε πού οφείλονται
Σε ποια προβλήματα υγείας παραπέμπουν τα διαφορετικά χρώματα ούρων (γράφημα)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ