ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Πολυκυστικές ωοθήκες: Τι πρέπει να κάνετε για να ενισχύσετε τη γονιμότητα

Πολυκυστικές ωοθήκες: Τι πρέπει να κάνετε για να ενισχύσετε τη γονιμότητα

Οι γυναίκες που πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν συνήθως ακανόνιστο κύκλο, αυξημένο βάρος, υπογονιμότητα και υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο και το σώμα.

Συχνά υποβάλλονται σε ορμονική θεραπεία, προς αποκατάσταση της εμμηνορρυσίας και την αύξηση των πιθανοτήτων τεκνοποίησης.

Ερευνητές από το Πολιτειακό Κολέγιο Ιατρικής της Πενσυλβάνια συνέκριναν τα αποτελέσματα 150 γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες και διαπίστωσαν, ότι μεταξύ των τριών ομάδων, σε εκείνες που έχασαν το περισσότερο βάρος κάνοντας γυμναστική καταγράφηκαν οι περισσότερες γεννήσεις παιδιών.

Τους πρώτους τέσσερις μήνες της μελέτης, το ένα τρίτο των γυναικών έπαιρνε ορμονική θεραπεία, ενώ μια δεύτερη ομάδα έκανε γυμναστική και διατροφή με λίγες θερμίδες. Η τρίτη ομάδα έκανε και τα δύο.

Στη συνέχεια, οι γυναίκες της πρώτης ομάδας σταμάτησαν να κάνουν ορμονική θεραπεία και το σύνολο του δείγματος υποβλήθηκε σε τέσσερις κύκλους επαγόμενης ωορρηξίας, ώστε να κυοφορήσουν.

Μεταξύ των 49 γυναικών της ομάδας της ορμονικής θεραπείας, καταγράφηκαν γεννήσεις πέντε παιδιών. Στην ομάδα με τις 50 γυναίκες που έκαναν δίαιτα και γυμναστική αναφέρθηκαν 13 γεννήσεις και 12 βρέφη στην ομάδα που έκανε συνδυασμό των δύο παρεμβάσεων.

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Ρίτσαρντ Λεγκρο εξηγεί ότι «αν και μικρού εύρους η μελέτη, δείχνει ότι η γυμναστική και απώλεια βάρους παίζουν σημαντικό ρόλο στην σύλληψη. Μάλιστα, οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες που ήταν παχύσαρκες αρχικά αποκόμισαν τη μεγαλύτερη βελτίωση ως προς την ποιότητα ζωής και τις αναπαραγωγικές παραμέτρους».

Το άρθρο δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

 

Διαβάστε επίσης:
Πολυκυστικές ωοθήκες: Ποια διατροφή πρέπει να ακολουθείτε
Πολυκυστικές ωοθήκες και εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε