ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Επιχείλιος έρπης: Τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού είναι φορείς του ιού που τον προκαλεί

Επιχείλιος έρπης: Τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού είναι φορείς του ιού που τον προκαλεί

Τα δύο τρία του παγκόσμιου πληθυσμού κάτω των 50 ετών είναι φορείς του εξαιρετικά μεταδοτικού ιού του επιχείλιου έρπητα, ο οποίος προκαλεί πληγές γύρω από το στόμα, ανακοίνωσε προσφάτως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), στην πρώτη του αξιολόγηση της παγκόσμιας παρουσίας του ιού.

Περισσότεροι από 3,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι κάτω των 50 ετών έχουν μολυνθεί από τον ιό του απλού έρπητα τύπου 1 (HSV-1), ο οποίος προκαλεί τον επιχείλιο ή στοματικό έρπητα και τον οποίο συνήθως κολλάνε στην παιδική τους ηλικία, σύμφωνα με την έρευνα του ΠΟΥ.

Αυτός ο αριθμός έρχεται να προστεθεί στα 417 εκατομμύρια ανθρώπους, ηλικίας 15-49 ετών, που είναι φορείς του άλλου τύπου του ιού, του HSV-2, ο οποίος προκαλεί τον έρπητα των γεννητικών οργάνων.

Ο HSV-1 συνήθως προκαλεί έλκη στο στόμα και όχι φλεγμονή των γεννητικών οργάνων, αλλά τείνει να εξελίσσεται σε αιτία μόλυνσης και της συγκεκριμένης περιοχής του σώματος, κυρίως στις πλούσιες χώρες. Αυτό παρατηρείται γιατί οι βελτιωμένες συνθήκες υγιεινής στις πλούσιες χώρες μειώνουν τα ποσοστά μόλυνσης από τον HSV-1 στην παιδική ηλικία, εκθέτοντας τους νέους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν μέσω του στοματικού σεξ όταν γίνουν σεξουαλικά ενεργοί.

Ο HSV-2 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV -του ιού που προκαλεί το AIDS. Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τυχόν σχέση ανάμεσα στον HSV-1 και στους HIV/AIDS, παρότι αυτός ο ιός μπορεί να επιφέρει άλλες σοβαρές επιπλοκές, όπως εγκεφαλίτιδα.

«Πρέπει να επιταχύνουμε την ανάπτυξη των εμβολίων κατά του τύπου του ιού HSV-2 και αν ένα εμβόλιο που θα παρασκευαστεί για να αποτρέπει την μόλυνση από τον HSV-2 καλύπτει τον άνθρωπο και για τον HSV-1, αυτό θα έχει πολύ μεγαλύτερα οφέλη», εξηγεί η Σάμι Γκότλιμπ του ΠΟΥ.

Από την πλευρά της, η Ναταλί Μπρουτέ, επίσης επιστήμονας του ΠΟΥ, δήλωσε ότι τα Αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και φαρμακευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της GlaxoSmithKline (GSK), συμμετείχαν σε κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί αν είναι προτιμότερο ένα θεραπευτικού ή ένα προληπτικού τύπου εμβόλιο.

Σύμφωνα με την Γκότλιεμπ, η GSK διέκοψε στο παρελθόν κλινικές δοκιμές για την παρασκευή ενός εμβολίου μετά την διαπίστωση ότι το προϊόν ήταν αναποτελεσματικό έναντι του HSV-2, παρότι εμφάνισε μικρή αποτελεσματικότητα κατά του HSV-1.

«Αυτό ήταν ενδιαφέρον και αισιόδοξο, καθώς ήταν μια ένδειξη ότι είναι δυνατή η παρασκευή αυτών των εμβολίων. Πολλές κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη και αισιοδοξούμε ότι στο μέλλον θα έχουμε ένα εμβόλιο κατά του HSV», λέει η ίδια.

BEST OF NETWORK

Κρούσματα σήμερα: Νέα εκτόξευση - «Πνίγονται» ξανά με 538 η Θεσσαλονίκη και 413 η Αττική

Έξαλλος ο Ερντογάν με τον Τραμπ! Πόλεμος Τσαβούσογλου - Πομπέο στο ΝΑΤΟ για την Ελλάδα

Πόσα χρήματα ζητά ως αποζημίωση ο Γιάννης Λαγός από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Άγριο έγκλημα στη Σαντορίνη: Αυτός είναι ο δολοφόνος του 69χρονου ξενοδόχου

Μετά τη Μέρκελ και ο Τραμπ! Νέο «ράπισμα» σε Ερντογάν - Στην απομόνωση ο Σουλτάνος

Κορονοϊός: Ο πρώτος θάνατος αστυνομικού στην Ελλάδα

Αυτός είναι ο ευρωβουλευτής που συνελήφθη σε σεξουαλικό κορονοπάρτι

Κορονοϊός: Η Κίνα είπε ψέματα – Διέρρευσαν έγγραφα που αποκαλύπτουν την αλήθεια

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Νέα πληρωμή την Τετάρτη - Ποιους αφορά

Καιρός Χριστούγεννα: Η εκτίμηση του Αρναούτογλου για κρύο και χιόνια...

Σοκ με το θάνατο γνωστής influencer – Βρήκαν το πτώμα της στο δρόμο (pics)

Κορονοϊός: Η φωτογραφία που έκανε όλο τον πλανήτη να ανατριχιάσει