ΥΓΕΙΑ

Οδοντικό νήμα: Ένας καθηγητής οδοντιατρικής αποκαλύπτει το λάθος που κάνετε κατά τη χρήση του

Όλο και περισσότεροι οδοντίατροι παροτρύνουν τους ασθενείς τους να χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα, που προστατεύει την υγεία των δοντιών και συμβάλλει στην απομάκρυνση των τροφών που έχουν απομείνει, αλλά και την πλάκα. Αν αυτά αφεθούν, ερεθίζουν τα ούλα, προκαλώντας φλεγμονή.

Οδοντικό νήμα: Ένας καθηγητής οδοντιατρικής αποκαλύπτει το λάθος που κάνετε κατά τη χρήση του

Ωστόσο, τώρα, ο κορυφαίος Βρετανός καθηγητής της Οδοντιατρικής Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Newcastle και περιοδοντολόγος, Robin Seymour, προειδοποιεί ότι εάν η διαδικασία δε γίνεται σωστά, όχι μόνο δεν κάνει καλό, αλλά μπορεί να επιτείνει και τη ζημιά.

Όπως εξηγεί, η χρήση οδοντικού νήματος απαιτεί υψηλό επίπεδο δεξιότητας –κυρίως στο πίσω μέρος του στόματος– κάτι που δεν διαθέτουν όλοι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί απλά να πιέζουν την πλάκα που είναι ανάμεσα στα δόντια τους κάτω από τα ούλα.

«Μην με παρεξηγείτε! Αν το νήμα εφαρμόζεται σωστά, είναι ένας φανταστικός τρόπος για να απαλλαγούμε από την πλάκα ανάμεσα στα δόντια και κάτω από τα ούλα», εξηγεί.

Ως εναλλακτική, ο καθηγητής Seymour προτείνει το καλό βούρτσισμα των δοντιών με ηλεκτρική οδοντόβουρτσα που θα ακολουθείται από στοματικό διάλυμα χωρίς αλκοόλ.

«Τα αντισηπτικά στοματικά διαλύματα έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα επωφελή για τον καθαρισμό μεταξύ των δοντιών», συμπληρώνει, διευκρινίζοντας ότι, αν περιέχουν αλκοόλ, υπάρχει ένας δυνητικός κίνδυνος καρκίνου του στόματος.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να βουρτσίζουμε τα δόντια για δύο λεπτά, και οπωσδήποτε για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα. Τέλος είναι προτιμότερο να μην τα βουρτσίζουμε αμέσως μετά την κατανάλωση πορτοκαλιού ή ανθρακούχων αναψυκτικών, γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος της οδοντικής διάβρωσης.

Διαβάστε επίσης:

Προκαταρκτικά στο sex: Τι δείχνουν οι έρευνες για τα ζευγάρια

Ξυπνάτε με πονοκέφαλο; Δείτε τι φταίει

Καρδιακή ανεπάρκεια: Δείτε πόσο αυξάνει τον κίνδυνο μόλις ένα κουτάκι αναψυκτικό