ΥΓΕΙΑ

Οδοντικό νήμα: Ποιες ασθένειες προλαμβάνει η καθημερινή χρήση

Η χρήση οδοντικού νήματος συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των δοντιών και προλαμβάνει ασθένειες, όπως είναι η νόσος Αλτσχάιμερ και ο διαβήτης.

Οδοντικό νήμα: Ποιες ασθένειες προλαμβάνει η καθημερινή χρήση

Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών και η υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων καθιστούν απαραίτητη την χρήση οδοντικού νήματος σύμφωνα με τον οδοντίατρο Μαρκ Μπουρχάϊν, ο οποίος επισημαίνει:

«Τα επεξεργασμένα τρόφιμα και οι υδατάνθρακες που καταναλώνουμε καθημερινά, προκαλούν τρύπες στα δόντια και αυξάνουν τον κίνδυνο ουλίτιδας. Για να έχουμε γερά δόντια, δεν αρκεί μόνο το συχνό βούρτσισμα, γιατί η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να εισχωρήσει στα σημεία εκείνα που εισχωρεί το οδοντικό νήμα».

dental

Τα υπολείμματα των τροφών σε συνδυασμό με το σάλιο αναπτύσσουν βακτήρια στην περιοχή, τα οποία προκαλούν κοιλότητες στα δόντια, πέτρα, τερηδόνα, ουλίτιδα, ακόμη και απώλεια οστού ή δοντιών.

Η μη χρήση οδοντικού νήματος μακροπρόθεσμα, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια ουλίτιδα, σφραγίσματα, απονευρώσεις, εξαγωγές, απώλεια δοντιών και υποχώρηση των ούλων, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος φλεγμονής, Αλτσχάιμερ, διαβήτη και βακτηριακής πνευμονίας.

Η νέα μέθοδος που προτείνουν όλο και περισσότεροι οδοντίατροι είναι το σύστημα καθαρισμού των μεσοδόντιων διαστημάτων με πίεση νερού, το οποίο βελτιώνει την υγεία της στοματικής κοιλότητας, προλαμβάνει τις ασθένειες των ούλων, αφαιρεί αποτελεσματικά τα βακτήρια που έχουν εισχωρήσει βαθιά ανάμεσα στα δόντια.

tool

Επίσης κάνει μασάζ και διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος στα ούλα για να βοηθήσει στην πρόληψη της ουλίτιδας και τη βελτίωση της στοματικής υγείας.

Η χρήση οδοντικού νήματος και ο καθαρισμός των μεσοδόντιων διαστημάτων, βελτιώνει την υγεία των δοντιών και των ούλων, ενώ μειώνει τις πιθανότητες να χρειαστείτε στο μέλλον τεχνητή οδοντοστοιχία.

Πηγή: Reader’s Digest

Διαβάστε επίσης:

Κουίζ: Πόσα γνωρίζετε για τη φροντίδα των δοντιών σας;

Τερηδόνα: Τι θα συμβεί αν αμελήσετε μία τρύπα στo δόντι (εικόνες)

Ουλίτιδα: Πώς συνδέεται με τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ