ΥΓΕΙΑ

Οδοντικό νήμα: Γιατί είναι εξίσου σημαντικό με το βούρτσισμα & ποιο είναι το κατάλληλο για σας

Το βούρτσισμα των δοντιών αφαιρεί το 50% της πλάκας, ενώ η χρήση οδοντικού νήματος σε συνδυασμό με το βούρτσισμα και το στοματικό διάλυμα μπορεί να αφαιρέσει έως το 70%.

Οδοντικό νήμα: Γιατί είναι εξίσου σημαντικό με το βούρτσισμα & ποιο είναι το κατάλληλο για σας

Ένα αστραφτερό χαμόγελο ενισχύει την αυτοπεποίθηση του ανθρώπου. Το στόμα είναι πηγή βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα, περιοδοντική νόσο και ουλίτιδα και η κακή στοματική υγιεινή συνδέεται με πλήθος παθήσεων όπως η άνοια, τα καρδιακά προβλήματα, ο διαβήτης, ο καρκίνος, η οστεοπόρωση και η ξηρότητα του στόματος.

Η στοματική υγιεινή

Για να έχετε καλή στοματική υγεία καθημερινά πρέπει να αφιερώνετε λίγο χρόνο για τον σχολαστικό καθαρισμό των δοντιών. Πρόκειται για μια συνήθεια που την μαθαίνουμε από μικρά παιδιά την οποία δεν θα πρέπει να αμελούμε ακόμη και αν είμαστε πάρα πολύ κουρασμένοι.

Η σωστή στοματική υγιεινή περιλαμβάνει το βούρτσισμα των δοντιών 2 φορές την ημέρα με κυκλικές κινήσεις για 3'. Η χρήση οδοντικού νήματος συμβάλει στην αποφυγή της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας. Χρησιμοποιείστε στοματικό διάλυμα και προτιμήστε ένα προϊόν χωρίς χημικά πρόσθετα και αλκοόλ με ήπιες αντισηπτικές ιδιότητες.

Αποφύγετε το κάπνισμα, το αλκοόλ και τη ζάχαρη. Τέλος, μην αμελείτε να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας για προληπτικό έλεγχο και καθαρισμό δύο φορές τον χρόνο.

Τα είδη του οδοντικού νήματος

Στην αγορά κυκλοφορούν το κερωμένο και το ακύρωτο οδοντικό νήμα. Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τη χρήση του το κερωμένο οδοντικό νήμα είναι ευκολότερο στη χρήση καθώς έχει την ικανότητα να γλιστράει ανάμεσα στα δόντια.

Τα παιδιά μπορούν από τα 12 και μετά να χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα ή μεσοδόντιο βουρτσάκι προκειμένου να καθαρίζουν τα σημεία ανάμεσα στα δόντια. Να σημειωθεί πως η ελλιπής στοματική υγιεινή επιτρέπει στα μικρόβια της πλάκας να αναπτύσσονται παράγοντας οξέα που αποδομούν την αδαμαντίνη προκαλώντας τερηδόνα.

Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες συστήνεται να χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα είτε μετά από κάθε γεύμα ή το βράδυ μετά το πλύσιμο των δοντιών.

odontiko nima

Τρόπος χρήσης

Για να το χρησιμοποιήσετε κόψτε περίπου 60 εκατοστά οδοντικού νήματος από τη συσκευασία και με τους δείκτες και τους αντίχειρες κάντε ήπιες κινήσεις ανάμεσα στα δόντια. Για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα των τροφών κάντε παλινδρομικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω μέχρι τη γραμμή των ούλων.

Αν η κλασσική μέθοδος με τη χρήση των χεριών σάς δυσκολεύει μπορείτε να αναζητήσετε ειδικούς συγκρατήρες που θα βρείτε στα φαρμακεία και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Οι κινήσεις σας θα πρέπει να είναι ήπιες για να μην τραυματιστούν τα ούλα καθώς σε κάποια σημεία της οδοντοστοιχίας ίσως το νήμα να μπαίνει με μεγαλύτερη δυσκολία ανάμεσα στα δόντια. Επαναλάβετε τη διαδικασία 2-3 φορές για κάθε επιφάνεια δοντιού μέχρι να είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχουν υπολείμματα τροφών.

Αν το νήμα κόβεται κατά τη χρήση ίσως οφείλεται στην έλλειψη εξοικείωσης ή στην ύπαρξη τερηδόνας. Μην τρομάξετε αν προκληθεί αιμορραγία καθώς μπορεί να οφείλεται σε βίαιες κινήσεις ή την ύπαρξη ουλίτιδας.

Πώς θα χρησιμοποιήσετε τα μεσοδόντια βουρτσάκια

Σε περίπτωση που τα ούλα υποχωρήσουν τότε μεταξύ των δοντιών υπάρχουν μεγάλα κενά. Για να μπορέσετε να καθαρίσετε τα δόντια το οδοντικό νήμα δεν ενδείκνυται. Αντιθέτως, ο καθαρισμός με μεσοδόντια βουρτσάκια είναι η ιδανική λύση αν έχετε γέφυρα, εμφυτεύματα ή φοράτε σιδεράκια.

Θα τα χρησιμοποιήσετε κάνοντας ήπιες κινήσεις ανάμεσα στα δόντια με μια ελαφρά κλίση από κάτω προς τα πάνω. Καθώς τα μεσοδόντια βουρτσάκια είναι ευλύγιστα μπορείτε να τα λυγίσετε ώστε να δημιουργηθεί μια γωνία προκειμένου να έχετε πρόσβαση στις οπίσθιες περιοχές.

Και στις δύο διαδικασίες αφού ολοκληρώσετε τη διαδικασία ξεπλύντε το στόμα σας και προχωρήστε με το βούρτσισμα των δοντιών και το στοματικό διάλυμα για ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.