ΥΓΕΙΑ

Ουλίτιδα περιόδου: Πώς θα περιορίσετε τις ενοχλήσεις

Η στοματική υγεία των γυναικών επηρεάζεται από πολυάριθμους παράγοντες, όπως η έλευση της εφηβείας, η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση, λόγω των ορμονικών μεταβολών που παρατηρούνται σε διάφορα στάδια-σταθμούς της ζωής τους.

Ουλίτιδα περιόδου: Πώς θα περιορίσετε τις ενοχλήσεις

Ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι και ο κύκλος της περιόδου. Η λεγόμενη «ουλίτιδα περιόδου» (menstruation gingivitis) εκδηλώνεται συνήθως ακριβώς πριν την περίοδο και τα συμπτώματα υποχωρούν όταν ξεκινά η έμμηνος ρύση.

Τυπικά συμπτώματα της «ουλίτιδας περιόδου» είναι η αιμορραγία των ούλων, το πρήξιμο και το κοκκίνισμα των ούλων και ο σχηματισμός ελκών (πληγών) εσωτερικά στα μάγουλα. Άλλες πιθανές ενδείξεις είναι ο πόνος στα δόντια και η αυξημένη ευαισθησία των ούλων.

bigstock Flossing Woman And Teeth Flos 65857834

Η «ουλίτιδα περιόδου» είναι αποτέλεσμα της μαζικής απελευθέρωσης οιστρογόνων και προγεστερόνης πριν την περίοδο, καθώς οι ορμόνες αυτές αυξάνουν τη ροή αίματος στα ούλα και παράλληλα εξασθενίζουν την ικανότητα του οργανισμού να απομακρύνει την πλάκα και άλλες τοξίνες από τη στοματική κοιλότητα, εξηγεί η γυναικολόγος Μαίρη Ρόσερ. Η συσσώρευση πλάκας ερεθίζει τα ούλα κι έτσι γίνονται πιο ευαίσθητα, πρήζονται και κοκκινίζουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος συνοδεύονται επίσης από ήπια αιμορραγία των ούλων.

Οι ορμονικές μεταβολές της περιόδου δεν αποτελούν την αιτία των ενοχλήσεων, αλλά επιδεινώνουν τις όποιες ενοχλήσεις αντιμετωπίζει ήδη η γυναίκα.

Τι μπορείτε να κάνετε

Η τήρηση των βασικών κανόνων στοματικής υγιεινής προστατεύει από τις ενοχλήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ή τουλάχιστον εξασφαλίζει ότι τα συμπτώματα είναι πιο ήπια.

Μερικά απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι τα εξής:

- Επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες για πρόληψη/αντιμετώπιση προβλημάτων στα δόντια και/ή τα ούλα

- Βούρτσισμα, χρήση οδοντικού νήματος και χρήση στοματικού διαλύματος δύο φορές την ημέρα

- Μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης και υδατανθράκων ώστε να υποχωρήσει η φλεγμονή

Διαβάστε επίσης:

Περίοδος & υπέρταση: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο

Η υπερφαγία στην διάρκεια του κύκλου και πώς να την αποφύγετε

Σεξ με περίοδο: Τι πρέπει να προσέχετε