ΥΓΕΙΑ

Τα εργαλεία της κουζίνας κουβαλούν επικίνδυνα μικρόβια – Πώς θα προστατευτείτε

Η προετοιμασία μιας σαλάτας θα απαιτεί στο εξής τον ίδιο χρόνο με την προετοιμασία ενός... μουσακά κι αυτό γιατί οι νέες συστάσεις των ειδικών επιβάλλουν να πλένουμε ένα-ένα τα μαχαίρια, τους τρίφτες και τους αποφλοιωτές για κάθε λαχανικό!

Τα εργαλεία της κουζίνας κουβαλούν επικίνδυνα μικρόβια – Πώς θα προστατευτείτε

Ερευνητές από το Κολλέγιο Γεωργίας και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια διαπίστωσαν ότι τα διάφορα εργαλεία της κουζίνας μεταφέρουν επικίνδυνα μικρόβια από το ένα λαχανικό στο άλλο.

Τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Food Microbiology, συνοδεύονται από τη σύσταση να πλένονται ένα-ένα τα εργαλεία αυτά πριν χρησιμοποιηθούν για να κόψουμε, να τρίψουμε ή να ξεφλουδίσουμε ένα άλλο λαχανικό ή φρούτο.

«Και μόνο η γνώση ότι τα εργαλεία της κουζίνας μπορεί να οδηγήσουν στην επιμόλυνση των τροφίμων είναι σημαντική», επισημαίνει η βασική συντάκτης της σχετικής μελέτης, Μέριλιν Έρικσον. «Εάν το γνωρίζουν αυτό οι καταναλωτές, είναι πιο πιθανό να εξασφαλίσουν ότι πλένουν κάθε εργαλείο πριν το ξαναχρησιμοποιήσουν.»

Οι αναλύσεις των ερευνητών υπέδειξαν επίσης ότι ορισμένα προϊόντα, όπως η τομάτα, είναι πιο πιθανό να μολύνουν τα εργαλεία της κουζίνας και κατ' επέκταση άλλα προϊόντα. «Για προϊόντα όπως η τομάτα, φάνηκε πως οι δείκτες μόλυνσης των μαχαιριών είναι υψηλότεροι απ' ό,τι για τις φράουλες», αναφέρει ενδεικτικά η Έρικσον. «Δεν γνωρίζουμε γιατί ακριβώς παρατηρούνται αυτές οι διατροφές ανάμεσα στους διάφορους τύπους προϊόντων, αυτό που γνωρίζουμε όμως είναι ότι εάν μολυνθεί ένα τρόφιμο είναι δύσκολο να απομακρύνουμε το μικρόβιο.»

Δύο από τα μικρόβια που μεταφέρονται συχνά με τα εργαλεία της κουζίνας είναι το E. Coli και η σαλμονέλα.

Πρέπει λοιπόν να πλένουμε επιμελώς τα διάφορα εργαλεία της κουζίνας πριν τα χρησιμοποιήσουμε για να χειριστούμε ένα άλλο προϊόν. Επίσης, πρέπει να πλένουμε ένα φρούτο ή ένα λαχανικό πριν το κόψουμε, τρίψουμε κ.λπ., καθώς τα μικρόβια μπορεί να μεταφερθούν από το εξωτερικό στο εσωτερικό του. Τέλος, πρέπει να αφαιρούμε και να πετάμε ένα τμήμα του φρούτου ή του λαχανικού που φαίνεται αλλοιωμένο.

Δείτε κι αυτό:

Πέντε συμβουλές για μεγαλύτερη ασφάλεια των τροφίμων (βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους)
E. coli: Πού βρίσκεται το βακτήριο – Ποιους κινδύνους εγκυμονεί
Σαλμονέλα: Συμπτώματα και πώς να προστατευθείτε