ΥΓΕΙΑ

Ανάγκη για δημιουργία Πανελλαδικού Μητρώου για τον ορθοκολικό καρκίνο

Επιστημονική Ημερίδα «Κληρονομικά σύνδρομα σχετιζόμενα με ορθοκολικό καρκίνο: Ανάγκη για επικοινωνία και συνεργασία» διοργάνωσε η Β' Χειρουργική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο με την ευγενική χορηγία της Hollister Ελλάς, εταιρίας που ειδικεύεται στην παροχή πρωτοπόρων λύσεων στη φροντίδα στομίας.

Ανάγκη για δημιουργία Πανελλαδικού Μητρώου για τον ορθοκολικό καρκίνο

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 7 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη, και χαρακτηρίστηκε από υψηλή προσέλευση επιστημόνων από το χώρο της Χειρουργικής, της Γαστρεντερολογίας, της Παθολογικής Ανατομίας, της Ογκολογίας και της Γενετικής.

Ο στόχος της ημερίδας ήταν διττός. Αρχικά, να ενημερώσει για την παθογένεια, τη διαγνωστική προσπέλαση, την αντιμετώπιση και την παρακολούθηση των ασθενών και των οικογενειών τους αναφορικά με τις συγκεκριμένες παθήσεις. Κατά δεύτερο λόγο, και ίσως σημαντικότερο,να ενθαρρύνει τη συνεργασία των διαφόρων εμπλεκομένων ειδικοτήτων και να αναδείξει την ανάγκη δημιουργίας ενός Πανελλαδικού Μητρώου (Registry) με σκοπό την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία και τελικά την παροχή του βέλτιστου αποτελέσματος για τους ασθενείς με κληρονομικό ορθοκολικό καρκίνο και τις οικογένειές τους.

Στην ημερίδα συμμετείχαν διαπρεπείς Έλληνες επιστήμονες ενώ ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η παρουσία διακεκριμένων ξένων ομιλητών. Συγκεκριμένα παρευρέθηκαν: o Καθηγητής Χειρουργικής του Εντέρου στο St Marks Hospital, Robin Philips, o Καθηγητής Κληρονομούμενων Όγκων στο Πανεπιστήμιο Leiden, Henricus Vasen, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Oregon, Liana Tsikitis, και η Εξειδικευμένη Νοσηλεύτρια Συνδρομών Πολυποδίασης Εντέρου, Muditha Samarasinghe.

Διαβάστε ακόμη:

Ορθοκολικός καρκίνος: 5 ερωταπαντήσεις που σώζουν ζωές