ΥΓΕΙΑ

Χρόνια κόπωση και ιγμορίτιδα: Πώς συνδέονται

Η ιγμορίτιδα είναι φλεγμονή των παραρρινίων κόλπων και μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη, αλλεργία ή αυτοάνοσα νοσήματα.

Χρόνια κόπωση και ιγμορίτιδα: Πώς συνδέονται

Τις περισσότερες φορές οφείλεται σε ιογενή λοίμωξη και τα συμπτώματα υποχωρούν μέσα σε 10 ημέρες.

Ένα από τα συμπτώματα της χρόνιας ιγμορίτιδας είναι η ανεξήγητη κούραση.

Στο πλαίσιο μιας έρευνας που έγινε για τις επιπτώσεις της ιγμορίτιδας στον οργανισμό, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια κόπωση για το άτομο που υποφέρει από αυτήν.

Στην έρευνα συμμετείχαν 297 ασθενείς που έπασχαν από ανεξήγητη χρόνια κόπωση και μετά τις αναλυτικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν διαπιστώθηκε ότι είχαν εννέα φορές περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από ιγμορίτιδα σε σύγκριση με αυτούς που ένιωθαν ξεκούραστοι και καλά.

Επίσης, οι ασθενείς, που είχαν έναν ανεξήγητο σωματικό πόνο, είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν συμπτώματα ιγμορίτιδας (κεφαλόπονο, αίσθημα βάρους στο πρόσωπο) σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν είχαν πόνο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ιγμορίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί με οξεία μορφή ή να εξελιχθεί σε χρόνια ενώ, παρουσιάζει πολύ συχνά υποτροπές. Είναι πιο διαδεδομένη στο γυναικείο πληθυσμό και λιγότερα στον ανδρικό.

Όπως φάνηκε και στην έρευνα, η ιγμορίτιδα μπορεί να είναι η αιτία ανεξήγητης χρόνιας κούρασης και διάχυτου σωματικού πόνου. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο οι ασθενείς με ανεξήγητη χρόνια κόπωση ή ανεξήγητο σωματικό πόνο να εξετάζονται για χρόνια ιγμορίτιδα.

Διαβάστε επίσης:

Κρυολόγημα - γρίπη - ιγμορίτιδα: Πώς θα τα ξεχωρίσετε (πίνακας)

Αμυγδαλίτιδα: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ