ΥΓΕΙΑ

Κρεατάκια στη μύτη: Ποιες είναι οι επιπτώσεις σε παιδιά και ενήλικες

Τα «κρεατάκια» ή αδενοειδείς εκβλαστήσεις είναι μάζες αδενικού ιστού που βρίσκονται στο πίσω μέρος της μύτης, πίσω και πάνω από τον ουρανίσκο.

Κρεατάκια στη μύτη: Ποιες είναι οι επιπτώσεις σε παιδιά και ενήλικες

Υπάρχουν από τη γέννηση σε κάθε παιδί, υπερτρέφονται μεταξύ 2 και 5 χρονών, μετά προοδευτικά υποστρέφουν και στην εφηβεία συνήθως ατροφούν και εξαφανίζονται. Πολλές φορές όμως λόγω του αυξημένου μεγέθους τους φράζουν το πίσω μέρος της μύτης με αποτέλεσμα το παιδί να αναγκάζεται να αναπνέει μόνο με το στόμα.

Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε:

-κακό ύπνο

-εκνευρισμό

-κούραση

-υποσιτισμό

-λοιμώξεις του αναπνευστικού

-προβλήματα στα δόντια

-δυσκολία κατανόησης των μαθημάτων

-βαρηκοΐα

Ενήλικες

Στους ενήλικες, η συνηθέστερη αιτία για κακή αναπνοή από τη μύτη είναι η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος και η υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών (εξογκώματα από μαλακό ιστό στα εσωτερικά πλαϊνά τοιχώματα της μύτης). Το ρινικό διάφραγμα είναι το ανατομικό χώρισμα που διαιρεί την κοιλότητα της μύτης σε δύο χώρους («ρουθούνια»), με σκοπό τη διευκόλυνση της ροής του αέρα. Το ένα τρίτο περίπου είναι χόνδρος, τα άλλα δύο τρίτα σχηματίζονται από κόκκαλο.

Αρκετές φορές είτε για κληρονομικούς λόγους είτε μετά από κάποιο τραυματισμό το διάφραγμα παρεκτοπίζεται από τη μέση γραμμή και αναπτύσσεται στραβά. Το γεγονός αυτό από μόνο του δεν αποτελεί νόσημα μπορεί όμως σε κάποια φάση της ζωής, σε συνδυασμό συχνά με μεγάλη υπερτροφία στις ρινικές κόγχες, να προκαλέσει σημαντική δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη.

Άλλες αιτίες που μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη ρινική αναπνοή είναι οι αποφρακτικοί ρινικοί πολύποδες, οι συμφύσεις, οι τραυματισμοί, οιφλεγμονές και οι όγκοι.

Σύμφωνα με τους Ω.Ρ.Λ. αλλοιώσεις στη χροιά της φωνής, μείωση όσφρησης-γεύσης, αίσθημα εύκολης κόπωσης, πονοκέφαλοι και επιστάξεις (ρινορραγίες) συνοδεύουν συχνά τη δύσκολη ρινική αναπνοή. Ακόμα η δύσκολη ροή του αέρα μέσα από τη μύτη μπορεί να συμβάλλει σε υποτροπιάζουσες ρινίτιδες και φλεγμονές των παραρρινίων κόλπων (ρινοκολπίτιδες, ιγμορίτιδες). Η απόφραξη των αεροφόρων οδών της μύτης πέρα από το αίσθημα δυσφορίας που προκαλεί μπορεί να προδιαθέσει σε διαταραχές του ύπνου όπως το δυνατό ροχαλητό και οι υπνικές άπνοιες.

Ωστόσο το πρόβλημα μπορεί να εξαφανιστεί, ανώδυνα, γρήγορα και με χαμηλό κόστος καθώς η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει εφοδιάσει τους χειρουργούς Ω.Ρ.Λ, με ιατρικό εξοπλισμό αιχμής που επιτρέπει η χειρουργική επέμβαση να γίνεται με ιδιαίτερη άνεση και ασφάλεια.

Διαβάστε επίσης:

Ροχαλητό: Απλοί τρόποι για να... κατεβάσεις την ένταση

Ιγμορίτιδα: Ποια σοβαρή συνέπεια έχει όταν δεν θεραπεύεται