ΥΓΕΙΑ

Γιατί οι γυναίκες κρυώνουν πιο εύκολα από τους άνδρες

Κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του βιολογικό θερμοστάτη. Το πόσο έντονα αισθάνεται όμως κάποιος το κρύο είναι και θέμα φύλου.

Γιατί οι γυναίκες κρυώνουν πιο εύκολα από τους άνδρες

Οι γυναίκες κρυώνουν πιο εύκολα απ΄ ό,τι οι άνδρες, γεγονός που συνδέεται κυρίως με τις ορμόνες. Εκτός από ορμονικό πάντως, το θέμα του κρύου σχετίζεται επίσης με τη διατροφή και τον ύπνο, ενώ μπορεί να παίζουν ρόλο και ψυχολογικοί παράγοντες.

Καταρχήν οι γυναίκες έχουν διαφορετικό σύστημα θερμοκρασίας απ΄ ό,τι οι άνδρες. Αυτό σημαίνει πως ρέει περισσότερο αίμα προς τα βασικά εσωτερικά όργανα και λιγότερο προς τα χέρια και τα πόδια. Σύμφωνα με μια θεωρία, οι γυναίκες έχουν αναπτύξει αυτό το σύστημα για να μπορούν να επιβιώνουν στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αφού έχουν λιγότερο λίπος και μάζα σε σύγκριση με τους άνδρες.

Έμμηνος ρύση

Όταν μια γυναίκα έχει περίοδο η βασική θερμοκρασία του σώματος μεταβάλλεται, πολλές φορές ακόμη και κατά 1 βαθμό, επισημαίνει ο Μαρκ Νιούτον, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ. Το ίδιο συμβαίνει όταν η γυναίκα παίρνει αντισυλληπτικό χάπι. Η θερμοκρασία του σώματος τις νυχτερινές ώρες πέφτει και αυτό είναι φυσιολογικό, αλλά στις γυναίκες συμβαίνει πολύ πιο γρήγορα.

Ύπνος

Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, κρυώνουμε πιο πολύ κι αυτό γιατί, όταν είμαστε κουρασμένοι, είμαστε πιο ευαίσθητοι στις αλλαγές της θερμοκρασίας. Επίσης, οι άνθρωποι που ασκούνται έχουν συνήθως μεγαλύτερη αντοχή στο κρύο, λόγω της καλύτερης ροής του αίματος στα άκρα- σε αντίθεση με τους καπνιστές, οι οποίοι συχνά έχουν κακή κυκλοφορία αίματος.

Το πόσο ζεστά αισθάνεται κάποιος εξαρτάται και από τις θερμοκρασίες στις οποίες έχει μάθει να ζει. Σύμφωνα με τον Μάικ Τίπτον, καθηγητή Ανθρώπινης Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, αν περάσουμε αρκετό καιρό σε ένα κρύο σπίτι, όταν πάμε σε ένα ζεστό, η διαφορά θα είναι πολύ έντονη.

Το περιβάλλον επίσης μας επηρεάζει στο πόσο κρύο ή ζέστη αισθανόμαστε. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι γύρω μας και το πόσο άνετα νιώθουμε μαζί τους, μας κάνουν να αισθανόμαστε άλλοτε κρύο, άλλοτε ζέστη. Είναι δηλαδή και θέμα ψυχολογίας και θέμα διάθεσης.

Διαβάστε επίσης:

Όσοι αισθάνονται φτωχοί, αρρωσταίνουν πιο εύκολα

Πότε πρέπει να πίνετε κρύο και πότε ζεστό νερό