ΥΓΕΙΑ

Οι άνδρες που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά πρέπει να αποφεύγουν...

Ο τρόπος ζωής των ανδρών και ειδικά η διατροφή τους, παίζει σημαντικό ρόλο στην απόκτηση παιδιών.

Οι άνδρες που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά πρέπει να αποφεύγουν...

Σειρά μελετών έχουν δείξει ότι η καθιστική ζωή, το κάπνισμα καθώς και μια πλούσια σε λιπαρά διατροφή, βλάπτουν το σπέρμα και συντελούν στην υπογονιμότητα.

Επιστήμονες από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Χάρβαρντ, ανέλυσαν τη διατροφή 189 ανδρών ηλικίας 19 έως 25 ετών.
Κανένας από τους εθελοντές δεν διέθετε περιττά κιλά, ενώ όλοι ήταν σε εξαιρετική φυσική κατάσταση, καθώς αφιέρωναν περισσότερο από 1,5 ώρα την εβδομάδα στην γυμναστική.

Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια στα οποία απάντησαν πόσο συχνά μέσα στην εβδομάδα έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα, κρέας και άλλα τρόφιμα και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις σπέρματος.

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, οι άνδρες που έτρωγαν περισσότερες από τρεις μερίδες πλήρων λιπαρών γαλακτοκομικά την ημέρα είχαν κατά 25% φτωχότερη ποιότητα σπέρματος απ’ ό,τι όσοι έτρωγαν λιγότερες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αιτία της συσχέτισης μπορεί να είναι τα οιστρογόνα που εκ φύσεως περιέχει το αγελαδινό γάλα.

Ενδέχεται επίσης να παίζουν ρόλο τα φυτοφάρμακα που περνούν στην τροφική αλυσίδα από τη διατροφή των ζώων.

«Πολύ λίγες μελέτες έως τώρα είχαν εξετάσει απ’ ευθείας τη συσχέτιση πλήρων γαλακτοκομικών προϊόντων και ποιότητας του σπέρματος, παρ’ ότι υπήρχαν υπόνοιες ότι τα γαλακτοκομικά την επηρεάζουν αρνητικά», είπε.

Μία μερίδα ορίσθηκε ως 28 γραμμάρια τυρί ή 1 κουταλάκι του καφέ κρέμα ή 1 μπάλα παγωτό ή ένα ποτήρι γάλα πλήρων λιπαρών.

Διαβάστε επίσης:

Το λαχανικό που ενισχύει την ανδρική γονιμότητα

Τι δυναμώνει και τι αδυνατίζει το σπέρμα