ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Οι τροφές που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου

Οι τροφές που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι με καρκίνο.

Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αποβεί σωτήρια για τον ασθενή, ενώ παράγοντες όπως η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτροπή της εκδήλωσης καρκίνου.

Με αφορμή την πρόσφατη έρευνα για το επεξεργασμένο κρέας, δείτε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε.

Επεξεργασμένο κρέας
Τα λουκάνικα, το μπέικον και τα περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα που αγοράζουμε περιέχουν υψηλές ποσότητες νατρίου και χημικών. Μελέτες έχουν δείξει, ότι όσοι καταναλώνουν συστηματικά επεξεργασμένα κρέατα αυξάνουν την πιθανότητα πρόωρου θανάτου μέχρι και 43%. Το νιτρικό νάτριο είναι μεγάλος ένοχος που θεωρείται ότι αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου, όπως του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Επεξεργασμένη ζάχαρη
Η επεξεργασμένη ζάχαρη αποτελεί κάτι σαν τροφή για τα καρκινικά κύτταρα, βοηθώντας τα να μεγαλώσουν. Ένας εξίσου επικίνδυνος ένοχος, όμως, είναι και το υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη σιρόπι καλαμποκιού, το οποίο μεταβολίζεται εύκολα από τα καρκινικά κύτταρα. Το σιρόπι αυτό υπάρχει σε γλυκά όπως κέικ εμπορίου, μπισκότα, αναψυκτικά, σάλτσες, χυμούς και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Επεξεργασμένο άσπρο αλεύρι
Μετά το ραφινάρισμα, το επεξεργασμένο άσπρο αλεύρι δεν χάνει μόνο τα περισσότερα θρεπτικά του συστατικά, αλλά λευκαίνεται με ένα χημικό που ονομάζεται αέριο χλωρίου, το οποίο θεωρείται επικίνδυνο, προκαλεί ερεθισμούς και μπορεί να αποδειχτεί ακόμη και μοιραίο. Έχει επίσης υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που ανεβάζει απότομα το σάκχαρο του αίματος κι όχι μόνο μας παχαίνει, αλλά θεωρείται ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Τεχνητά γλυκαντικά
Σύμφωνα με τα ευρήματα μελετών, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν καθημερινά γλυκαντικά, τελικά αυξάνουν το βάρος τους και δυσκολεύονται να ελέγξουν το σάκχαρο του αίματος, ενώ για ορισμένα γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη, οι απόψεις διίστανται για το αν είναι ακίνδυνο ή καρκινογόνο.

Αλκοόλ
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει διαβήτη, παχυσαρκία και διάφορους τύπους καρκίνου. Μελέτη έχει δείξει ότι οι γυναίκες που βρίσκονται μετά την εμμηνόπαυση και πίνουν ένα ποτό την ημέρα ή και λιγότερο παρουσιάζουν αύξηση στην πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν πίνουν καθόλου.

Καπνιστές και αλατισμένες τροφές
Αυτές οι τροφές, όταν τις αγοράζετε έτοιμες, συνήθως περιέχουν νιτρώδες νάτριο, το οποίο συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου όταν περνάει στο πεπτικό. Τα καπνιστά κρέατα με υψηλή περιεκτικότητα λίπους μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του στομάχου και του εντέρου.

Σολομός ιχθυοτροφείου
Λόγω της μόλυνσής του με παράσιτα, χημικά και αντιβιοτικά, ο σολομός ιχθυοτροφείου μπορεί να μεταλλαχτεί από υγιεινό ψάρι σε απόλυτα ανθυγιεινό.

Γενετικά μεταλλαγμένοι οργανισμοί
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα χημικά τους μπορεί να μεγαλώνουν τους καρκινικούς όγκους. Γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς μπορεί να βρείτε σε παράγωγα τροφίμων από καλαμπόκι και σόγια, γι’ αυτό φροντίστε να αγοράζετε πάντα με βάση την ετικέτα, προτιμώντας τα βιολογικά προϊόντα και την ντόπια παραγωγή.

Κόκκινο κρέας
Οι μικρές και ελεγχόμενες ποσότητες κόκκινου κρέατος στη διατροφή δεν βλάπτουν, αντιθέτως παρέχουν σίδηρο και πρωτεΐνη στον οργανισμό. Όταν, όμως, καταναλώνεται σε καθημερινή βάση, αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο και ειδικά του εντέρου. Προτιμήστε το κρέας ζώου που τρέφεται με χορτάρι, καθώς αυτό περιέχει λινολεϊκό οξύ, το οποίο είναι ευεργετικό απέναντι σε κάποιους τύπους καρκίνου.

 

Διαβάστε επίσης:

Ποιο είδος πρωτεϊνών αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Οι 7 τροφές που προλαμβάνουν τον καρκίνο του μαστού