ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιο είδος πρωτεϊνών αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Οι πρωτεΐνες είναι το «θεμέλιο» της ζωής. Κάθε κύτταρο του ανθρώπινου σώματος περιλαμβάνει πρωτεΐνες, οι οποίες αποτελούνται από μια σειρά χημικών ενώσεων που ονομάζονται αμινοξέα.

Ποιο είδος πρωτεϊνών αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Επιβάλλεται να παίρνουμε πρωτεΐνες μέσω της διατροφής μας, ώστε το σώμα μας να μπορεί να αναπλάθει τα κύτταρα και να παράγει καινούργια κύτταρα. Οι πρωτεΐνες είναι επίσης απαραίτητες για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών.

Πρωτεΐνες λαμβάνουμε τόσο από τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά, το ψάρι και το αβγό, αλλά και από προϊόντα φυτικής προέλευσης, όπως η σόγια, τα φασόλια και η κινόα.

Μια νέα μελέτη που αφορούσε συνολικά σε 11.000 μεσήλικες (ηλικίας 45-64 ετών) δείχνει ότι η πρόσληψη πρωτεϊνών από συγκεκριμένες πηγές συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Το κόκκινο κρέας, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, αλλά όχι άλλες πηγές πρωτεϊνών, συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου, με τον κίνδυνο να αυξάνεται αναλογικά με την κατανάλωση κρέατος.

Οι μεσήλικες που συμμετείχαν στη μελέτη δεν παρουσίαζαν άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως διαβήτη ή καρδιοπάθεια και οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους για διάστημα 23 ετών.

Όσοι εκ των συμμετεχόντων κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα κόκκινου κρέατος φάνηκε να αντιμετωπίζουν 47% μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν ισχαιμικό εγκεφαλικό, το οποίο οφείλεται σε απόφραξη αιμοφόρου αγγείου που διοχετεύει αίμα στον εγκέφαλο, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν τη μικρότερη ποσότητα κόκκινου κρέατος.

Οι πρωτεΐνες από τα πουλερικά, το ψάρι, τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια δεν φάνηκε να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Διαβάστε επίσης:

Οι τροφές με τις περισσότερες πρωτεΐνες για γρήγορο μεταβολισμό
Υδατάνθρακες vs. λιπαρά vs. πρωτεΐνες: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις θερμίδες τους
Ο ιδανικός συνδυασμός πρωτεϊνών και υδατανθράκων για μόνιμη απώλεια βάρους
Υπερκατανάλωση πρωτεϊνών: Οι άγνωστες παρενέργειες στα νεφρά σας