ΥΓΕΙΑ

Νέστωρ: Απαντήσεις στα ερωτήματα των ηλικιωμένων, για την άνοια και το Alzheimer

Απαντήσεις στους ηλικιωμένους του Γ΄ΚΑΠΗ Αλίμου, έδωσαν οι ειδικοί επιστήμονες του Οργανισμού Φροντίδας Ηλικιωμένων «ο Νέστωρ», πάνω στο θέμα της άνοιας και της νόσου Alzheimer.

Νέστωρ: Απαντήσεις στα ερωτήματα των ηλικιωμένων, για την άνοια και το Alzheimer

Οι ομιλίες πραγματοποιήθηκαν, στο πλαίσιο των συνεχών ενεργειών ευαισθητοποίησης της κοινότητας, από τον Οργανισμό Φροντίδας Ηλικιωμένων «ο Νέστωρ», με στόχο την έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων από τους ίδιους τους ηλικιωμένους ή τους οικείους τους, ώστε να υπάρξει και άμεση ιατρική παρέμβαση και συμβουλευτική, για την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε δωρεάν έλεγχος μνήμης σε ηλικιωμένους που το επιθυμούσαν.

Τι κερδίζει ο ασθενής από την έγκαιρη διάγνωση

Όπως εξήγησε στους ηλικιωμένους, ο Ψυχίατρος & Επιστημονικά Υπεύθυνος του Οργανισμού Φροντίδας Ηλικιωμένων «ο Νέστωρ», Αντώνης Μούγιας: «Είναι γεγονός ότι θεραπεία που τροποποιεί την πορεία της νόσου του Alzheimer δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως θεραπεία που βελτιώνει τα συμπτώματα της νόσου, ιδιαίτερα όταν ξεκινήσει έγκαιρα. Επίσης, η πρόληψη των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου όπως το κάπνισμα, η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία, η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία, μπορούν να “φρενάρουν” τη ραγδαία αύξηση των περιστατικών με νόσο του Alzheimer.

Με την έγκαιρη διάγνωση και την εξειδικευμένη αντιμετώπιση ο ασθενής μπορεί να ενημερωθεί για το τι να περιμένει, να ενταχθεί στα προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης που ενισχύουν το θεραπευτικό αποτέλεσμα των φαρμάκων, και να βοηθηθεί σημαντικά στο να διαμορφώσει μια ποιοτική καθημερινότητα και μια ρουτίνα μέσα στην οποία θα νιώθει ασφάλεια.

Όσο πιο γρήγορα ο ασθενής βάλει στη ζωή του τις παραπάνω θεραπευτικές προσεγγίσεις τόσο περισσότερο ποιοτικό χρόνο ζωής θα κερδίσει και ο ίδιος αλλά και οι οικείοι του, μαζί του και αυτό στα περιστατικά άνοιας είναι κέρδος».

Πως θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματα της Νόσου Alzheimer

Συνήθως, το πρώτο σύμπτωμα στη νόσο του Alzheimer (Αλτσχάιμερ) είναι η έκπτωση στην πρόσφατη μνήμη, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί με:
• επανάληψη ερωτήσεων και ιστοριών από τον ασθενή
• χάσιμο πραγμάτων, που ακολουθείται συχνά από εκνευρισμό και σημαντική αναστάτωση
• αδυναμία απόκτησης καινούργιων γνώσεων
• αδυναμία εκμάθησης γεγονότων που συνέβησαν

Συχνά, ένα από τα πρώτα συμπτώματα της νόσου του Alzheimer (Αλτσχαιμερ) είναι οι διαταραχές του λόγου. Οι ασθενείς έχουν δυσκολία στην εύρεση της κατάλληλης λέξης, περιγράφουν μια λέξη σωστά, αλλά δεν μπορούν να την ονοματίσουν και ο λόγος τους γίνεται λιγότερο αυθόρμητος σε σχέση με παλιά και πιο φτωχός.

Αργότερα, κατά τη διάρκεια της νόσου οι ασθενείς αποπροσανατολίζονται και δεν έχουν την αίσθηση του χρόνου και αργότερα του χώρου. Αυτό γίνεται αντιληπτό από τους συγγενείς τους, γιατί δεν ξέρουν τι μέρα της εβδομάδος είναι, πόσο του μήνα έχουμε, τι μήνα και τι έτος.

Στα διαγνωστικά κριτήρια της άνοιας συμπεριλαμβάνεται η απραξία, δηλαδή η αδυναμία να κάνει κάτι παρά τη διατήρηση της κινητικότητας και η αγνωσία, δηλαδή η αδυναμία προσδιορισμού αντικειμένου παρά τη μη προσβολή του αισθητηριακού μηχανισμού.

Πέρα από τα παραπάνω, πολλές φορές συνυπάρχει μια μεταβολή στο χαρακτήρα των ασθενών με νόσο του Alzheimer (Αλτσχάιμερ), η οποία συχνά προηγείται της εκδήλωσης των άλλων συμπτωμάτων της νόσου, κατά αρκετά χρόνια. Το ίδιο συμβαίνει και με διαταραχές της συγκέντρωσης, οι οποίες αποτελούν πρώιμα συμπτώματα της νόσου του Alzheimer (Αλτσχάιμερ). Το πρόβλημα με τα συμπτώματα αυτά είναι πως είναι μη ειδικά και συνήθως αποδίδονται από το περιβάλλον στην ηλικία, το άγχος ή και την πεσμένη διάθεση. Τέλος, μη γνωσιακά συμπτώματα, κυρίως κατάθλιψη, μπορεί να αποτελούν το βασικό σύμπτωμα στην έναρξη της άνοιας.

Λίγα Λόγια για το έργο του Οργανισμού Φροντίδας Ηλικιωμένων «Ο Νέστωρ»

Ο Οργανισμός Φροντίδας Ηλικιωμένων «ο Νέστωρ», είναι μια Μη Κυβερνητική, Μη Κερδοσκοπική Επιστημονική Εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2001 από μέλη της Ελληνικής Γεροντολογικής Εταιρείας, με στόχο να παρέχει στους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας, δωρεάν εξειδικευμένες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, για την αντιμετώπιση της άνοιας και των υπολοίπων ψυχογηριατρικών προβλημάτων που συχνά αντιμετωπίζουν τα άτομα της Τρίτης ηλικίας.

Έχοντας πάντα ως γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ηλικιωμένων, που πάσχουν από ψυχογηριατρικά νοσήματα, μέσω της ενίσχυσης της αυτονομίας και της ανεξάρτητης διαβίωσης τους, ο «Νέστωρ» ανέπτυξε μια σειρά από δομές που συμβάλουν καθημερινά προς αυτή την κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Φροντίδας Ηλικιωμένων «ο Νέστωρ», ανέπτυξε και λειτουργεί μέχρι σήμερα:

• Δύο Κέντρα Ημέρας Νόσου Alzheimer (Κυψέλη, Αγ. Ελευθέριος)
• Κλινική Βραχείας Νοσηλείας για ασθενείς με άνοια
• Δύο ψυχογηριατρικά Οικοτροφεία (Αθήνα, Χαλάνδρι)
• Προστατευόμενο Διαμέρισμα
• Ιατρείο Μνήμης και Ψυχιατρικό Ιατρείο, στους Δήμους Κηφισιάς, Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος, Γαλατσίου, Βριλησσίων
• Γραμμή SOS για φροντιστές ασθενών με άνοια

Επιπλέον, παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες για την άνοια όπως:

• εξωτερικά ιατρεία
• συμβουλευτικές συνεδρίες
• ομάδες εργοθεραπείας
• ψυχοθεραπευτικές ομάδες συγγενών
• πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι
• εκπαιδευτικά μαθήματα για συγγενείς ασθενών
• σεμινάρια για Επαγγελματίες Υγείας

Ο Οργανισμός Φροντίδας Ηλικιωμένων «ο Νέστωρ» σε συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία του δήμου της Αθήνας υλοποιεί πρόγραμμα σίτισης και ψυχολογικής υποστήριξης από εθελοντές, σε 35 οικογένειες ηλικιωμένων που το έχουν ανάγκη (μοναχικοί ηλικιωμένοι, ηλικιωμένοι που φροντίζουν ανήλικα εγγόνια και ηλικιωμένους με άνοια).
Ετησίως περισσότεροι από 5000 ηλικιωμένοι απολαμβάνουν δωρεάν, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της άνοιας και της νόσου Alzheimer και για άλλα ψυχογηριατρικά προβλήματα ενώ τουλάχιστον 250 ασθενείς με άνοια νοσηλεύονται στην Κλινική Βραχείας Νοσηλείας.
Ο Οργανισμός Φροντίδας Ηλικιωμένων «ο Νέστωρ», απασχολεί σήμερα 76 εργαζόμενους και 45 ενεργούς εθελοντές.
Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι ενέργειες ενημέρωσης της κοινότητας σχετικά με τα προβλήματα των ηλικιωμένων μέσω ομιλιών, έντυπου υλικού και προωθητικών ενεργειών.

Διαβάστε ακόμη:

Ορθοστατική υπόταση: Με ποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας συνδέεται

Έρευνα: Το Αλτσχάιμερ μπορεί να προκληθεί από μύκητα

Πώς θα μειώσετε στο μισό τον κίνδυνο άνοιας