ΥΓΕΙΑ

Οι κακές συνήθειες του άντρα είναι γραμμένες στο… σπέρμα του

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης μελέτησαν το σπέρμα αδύνατων και παχύσαρκων ανδρών και παρατήρησαν σημαντικές διαφορές στα σπερματοζωάρια και συγκεκριμένα σε τμήματα του γονιδίου που σχετίζεται με την πείνα.

Οι κακές συνήθειες του άντρα είναι γραμμένες στο… σπέρμα του

Είναι γνωστό πως οι εγκυμονούσες και οι γυναίκες που προσπαθούν να κάνουν παιδί πρέπει να απέχουν από την κατανάλωση αλκοόλ, να αποφεύγουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα και γενικώς να κόβουν τις κακές συνήθειες που πιθανώς έχουν υιοθετήσει προκειμένου να προστατεύσουν την υγεία του μωρού τους.

Η νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης έρχεται τώρα να υπογραμμίσει ότι και ο μέλλων πατέρας πρέπει να κόψει τις κακές συνήθειες, καθώς αφήνουν το «αποτύπωμά» τους στα σπερματοζωάρια και επομένως μπορεί να «περάσουν» στο παιδί.

Το βασικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι επιστήμονες είναι ότι ένας παχύσαρκος πατέρας μπορεί να «κληρονομήσει» την παχυσαρκία στο παιδί του, λόγω των αλλαγών που παρατηρούνται στα σπερματοζωάρια.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι παράγοντες που επιδρούν στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσουν σε χημικές μεταβολές στα γονίδια. Για παράδειγμα, μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά ή και τα εγγόνια γυναικών που κατά την εγκυμοσύνη βίωσαν ακραίες συνθήκες πείνας (λιμό) είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν διαβήτη ή καρδιοπάθεια ή να γίνουν στο μέλλον παχύσαρκα.

Τώρα, για πρώτη φορά στα χρονικά, οι επιστήμονες κατάφεραν να αποδείξουν ότι η παχυσαρκία μπορεί να «κληρονομηθεί» από τον πατέρα στο παιδί. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Cell Metabolism.

Το επόμενο βήμα των επιστημόνων θα είναι να μελετήσουν έμβρυα που προκύπτουν από σπερματοζωάρια ανδρών διαφορετικού βάρους.