ΥΓΕΙΑ

Η φτώχεια «γεννά» περισσότερα παχύσαρκα παιδιά

Σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες έχουν τα πιο φτωχά παιδιά, σε σύγκριση με τα πλουσιότερα, να γίνουν παχύσαρκα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η φτώχεια «γεννά» περισσότερα παχύσαρκα παιδιά

Οι ερευνητές του University College και της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Ιβόν Κέλι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό περιοδικό δημόσιας υγείας European Journal of Public Health, εξέτασαν στοιχεία για σχεδόν 20.000 βρετανικές οικογένειες. Οι μετρήσεις των παιδιών έγιναν αρχικά σε ηλικία πέντε ετών και ξανά στην ηλικία των 11.

Η συσχέτιση ανάμεσα στη φτώχεια και την παιδική παχυσαρκία φάνηκε να είναι σαφής. Τα πεντάχρονα παιδιά έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες παχυσαρκίας σε σχέση με τα πλουσιότερα, ενώ για τα 11χρονα πιο φτωχά παιδιά οι πιθανότητες είναι ακόμη περισσότερες, σχεδόν τριπλάσιες.

bigstock Fat Boy Can t Button Up His S 94838237

Η μελέτη υπέδειξε ότι στα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού η παχυσαρκία ενθαρρύνεται λόγω του πιο ανθυγιεινού τρόπου ζωής τόσο των γονέων όσο και των ίδιων των παιδιών (λιγότερα σπορ και σωματική άσκηση, περισσότερη τηλεόραση, πιο ανθυγιεινό φαγητό κ.α.).

Οι ερευνητές τόνισαν τη σημασία των επιρροών που δέχεται ένα παιδί στα πρώτα χρόνια της ζωής του, επειδή είναι καθοριστικές για το μέλλον.

Δείτε κι αυτό:

Παιδική παχυσαρκία: Η διαφήμιση που σοκάρει