ΥΓΕΙΑ

Σκωληκοειδίτιδα στα παιδιά: Είναι απαραίτητο το χειρουργείο;

Η σκωληκοειδίτιδα εκδηλώνεται όταν υπάρχει φλεγμονή στη σκωληκοειδή απόφυση, το μικρό θύλακα ιστού που βρίσκεται στο παχύ έντερο . Η φλεγμονή μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη, απόφραξη, τραυματισμό ή κάποια διαταραχή του γαστρεντερικού, όπως η νόσος του Crohn.

Σκωληκοειδίτιδα στα παιδιά: Είναι απαραίτητο το χειρουργείο;

Η σκωληκοειδίτιδα αντιμετωπίζεται παραδοσιακά, τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά, με τη σκωληκοειδεκτομή, δηλαδή τη χειρουργική αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης. Ωστόσο, τα νέα ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν τις εναλλακτικές θεραπευτικές προσεγγίσεις προς αποφυγή της επιβαρυντικής διαδικασίας του χειρουργείου.

bigstock Appendicitis Inflammation of 99345956

Μια νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Surgery καταδεικνύει πως η λήψη αντιβιοτικών παρέχει συχνά στα παιδιά εξίσου καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της σκωληκοειδίτιδας, χωρίς μάλιστα να παρατηρούνται επιπλοκές στο μέλλον.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λήψη αντιβιοτικών στα περιστατικά ήπιας σκωληκοειδίτιδας στα παιδιά, αντί για την άμεση υποβολή σε χειρουργική επέμβαση, συχνά οδηγεί σε αποτελεσματική αντιμετώπιση της φλεγμονής, χωρίς μελλοντική υποτροπή.

Μια σημαντική παράμετρος που εξέτασαν οι ερευνητές ήταν η συμμετοχή των γονέων στη λήψη αποφάσεων για τη θεραπευτική προσέγγιση. «Υπάρχουν αρκετά ποιοτικά δεδομένα στη βιβλιογραφία που υποστηρίζουν ότι, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες, η συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων από ασθενείς και γονείς οδηγεί σε καλύτερες εκβάσεις», επισημαίνει ο Δρ Πίτερ Μινέκι από το Ερευνητικό Ινστιτούτο του Νοσοκομείου Παίδων στο Κολόμπους του Οχάιο και ένας εκ των συντακτών της νέας μελέτης. «Επιτρέποντας στον ασθενή να συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, είναι σε θέση να εναρμονίσει τις προτιμήσεις και τις πεποιθήσεις του με την παρεχόμενη ιατρική φροντίδα», δήλωσε ο ερευνητής στο Reuters Health.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν 629 περιστατικά οξείας σκωληκοειδίτιδας σε παιδιά ηλικίας 7 έως 17 ετών που επισκέφθηκαν τα Επείγοντα του Νοσοκομείου Παίδων μεταξύ Οκτώβρη 2012 και Μαρτίου 2013. Περίπου στο 22% των περιστατικών η σκωληκοειδίτιδα ήταν ήπια, οπότε υπήρχε δυνατότητα επιλογής ανάμεσα στο χειρουργείο και την αντιβίωση.

Τελικά επιλέχθηκαν 102 περιστατικά για τη μελέτη. Από αυτά, έπειτα από σχετική απόφαση της οικογένειας, 37 παιδιά έλαβαν θεραπεία με τουλάχιστον 24ωρη ενδοφλέβια αγωγή και στη συνέχεια αγωγή 10 ημερών με αντιβίωση από του στόματος. Οι υπόλοιπες 65 οικογένειες επέλεξαν για το παιδί τη χειρουργική επέμβαση (σκωληκοειδεκτομή).

Ένα χρόνο αργότερα, ποσοστό 76% των παιδιών που έλαβαν αντιβίωση παρέμειναν υγιή και δεν χρειάστηκε να λάβουν συμπληρωματική θεραπεία.

Από πλευράς ασφάλειας, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δύο ομάδες όσον αφορά μελλοντικές επιπλοκές.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως η μελέτη δεν υποδεικνύει ότι κάποια από τις δύο θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι καλύτερη ή ανώτερη, απλώς ότι η επιλογή των αντιβιοτικών σε ήπια περιστατικά σκωληκοειδίτιδας σε παιδιά αποτελεί μια λογική και αποτελεσματική εναλλακτική λύση.

Και φυσικά η γνώμη του γιατρού είναι αυτή που έχει πάντα τη μεγαλύτερη βαρύτητα συγκριτικά με την προτίμηση του ασθενούς ή της οικογένειας του ασθενούς.

Διαβάστε επίσης:

Σκωληκοειδίτιδα: Η αλλόκοτη σχέση της με τα... σαμαράκια στο δρόμο
Πότε οι ενοχλήσεις στην κοιλιά δείχνουν σκωληκοειδίτιδα