ΥΓΕΙΑ

Τι πρέπει να πίνετε κάθε μέρα για να έχετε γερά οστά

Η υγεία των οστών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο ζωής και ειδικά τη διατροφή.

Τι πρέπει να πίνετε κάθε μέρα για να έχετε γερά οστά

Η πρόληψη της οστεοπόρωσης πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία και να συνεχίζεται αργότερα στην ενηλικίωση, καθώς στη δεκαετία 20-30 επιτυγχάνεται η μέγιστη οστική πυκνότητα.

Είναι συνεπώς απαραίτητο να φροντίζει κάποιος τη διατροφή του, προτιμώντας τροφές που συμβάλλουν στην υγεία των οστών μας όπως π.χ. τα γαλακτοκομικά και άλλες καλές πηγές ασβεστίου.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο East Anglia και το King’s College του Λονδίνου που μελέτησαν τη σύνδεση μεταξύ της διατροφής και του κινδύνου καταγμάτων, ανακάλυψαν ότι οι μέτριες ποσότητες κρασιού αυξάνουν την οστική πυκνότητα στη σπονδυλική στήλη και στα ισχία.

Τα ευρήματα προέκυψαν μετά από παρακολούθηση 1.000 ζευγών διδύμων μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών στη Βρετανία με μέσο όρο ηλικίας τα 55 έτη. Οι επιστήμονες υπέβαλαν στις εθελόντριες ερωτήσεις σχετικά με τις διατροφικές συνήθειές τους και στη συνέχεια διεξήγαγαν απεικονιστικές εξετάσεις προκειμένου να μετρήσουν την πυκνότητα των οστών τους στην άρθρωση του ισχίου, στη σπονδυλική στήλη καθώς και στο επάνω μέρος του μηριαίου οστού.

Σύφωνα με τα αποτελέσματα οι γυναίκες που κατανάλωναν μέτριες ποσότητες κρασιού εμφάνιζαν μεγαλύτερη οστική πυκνότητα στη σπονδυλική στήλη και στο ισχίο σε σύγκριση με όσες δεν έπιναν καθόλου κρασί ή προτιμούσαν άλλα είδη αλκοόλ.

Αν και δεν είναι γνωστό το πώς ακριβώς το κρασί ενισχύει τα οστά, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι πιθανώς η ευεργετική δράση του οφείλεται στις πολυφαινόλες που περιέχει. Πρόκειται για χημικά τα οποία ανευρίσκονται στη φλούδα των σταφυλιών και όχι στην αλκοόλη.

Μπορεί η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ να φαίνεται ότι είναι ευεργετική για τα οστά, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τη μεγάλη κατανάλωση η οποία είναι γνωστό ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για οστεοπόρωση.

Σε κάθε περίπτωση τα νέα ευρήματα είναι σημαντικά εάν κάποιος αναλογιστεί ότι μια στις τρεις γυναίκες και ένας στους 12 άνδρες εμφανίζουν οστεοπόρωση κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Αν θέλετε λοιπόν γερά οστά δεν έχετε παρά να βάλετε ένα ποτήρι κρασί στην καθημερινότητά σας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition».

Διαβάστε επίσης:

Η τροφή που προστατεύει τις γυναίκες από την οστεοπόρωση

Οστεοπόρωση: Η σιωπηρή νόσος που δεν έχει συμπτώματα – Τι να προσέξετε