ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο τοξικού σοκ: Οι πιθανές αιτίες, εκτός από τα ταμπόν

Το σύνδρομο τοξικού σοκ (TSS) είναι αποτέλεσμα λοίμωξης από βακτήριο. Αν και πολλοί πιστεύουν ότι η συνηθέστερη αιτία του φαινομένου είναι η χρήση ταμπόν, αρκετοί είναι οι γιατροί που διαφωνούν, επισημαίνοντας ότι τέτοιου είδους περιστατικά είναι εξαιρετικά σπάνια.

Σύνδρομο τοξικού σοκ: Οι πιθανές αιτίες, εκτός από τα ταμπόν

«Σήμερα το ταμπόν δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας σχετικά με το σύνδρομο τοξικού σοκ, επειδή υπάρχει καλύτερη πληροφόρηση του κόσμου», δηλώνει ο Δρ Amesh A. Adalja από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπεργκ. «Από τότε που το σύνδρομο έγινε ευρύτερα γνωστό, κατά τη δεκαετία του ’80, οι εταιρίες σταμάτησαν να παράγουν ορισμένα είδη ταμπόν τα οποία είχε θεωρηθεί ότι συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο τοξικού σοκ.»

bigstock Tampons 70969351

Ποιες είναι οι αιτίες του τοξικού σοκ

Το σύνδρομο τοξικού σοκ οφείλεται σε ένα βακτήριο που ονομάζεται χρυσίζων σταφυλόκοκκος (staphylococcus aureus). Το τοξικό σοκ μπορεί να συμβεί και σε άντρες. Όταν εκδηλώνεται το σοκ, η αρτηριακή πίεση πέφτει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα, σε σημείο που η καρδιά δεν είναι πλέον σε θέση να διοχετεύσει αρκετό αίμα ώστε να υποστηρίξει τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων και εκδηλώνονται συμπτώματα όπως η δύσπνοια και το ντελίριο. Το τοξικό σοκ μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε νεφρική ανεπάρκεια.

Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος περνά στο αίμα μέσα από τις βλεννώδεις μεμβράνες του σώματος, όπως αυτές του γυναικείου κόλπου, μπορεί όμως να εισβάλει στον οργανισμό και διά μέσου σοβαρών εγκαυμάτων, πληγών ή χειρουργικών τραυμάτων.

Ποια είναι τα συμπτώματα του τοξικού σοκ

Τυπική ένδειξη του τοξικού σοκ είναι η εμφάνιση εξανθημάτων στις παλάμες και τις πατούσες, τα οποία μοιάζουν με το ηλιακό έγκαυμα. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι ο υψηλός πυρετός (από 38,8 βαθμούς Κελσίου και άνω), η ναυτία, η τάση προς έμετο, ο πονοκέφαλος και οι μυϊκοί πόνοι. Το σύνδρομο τοξικού σοκ αποτελεί επείγουσα κατάσταση που χρήζει άμεσης ιατρικής παρέμβασης.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, περίπου το 50% των περιστατικών τοξικού σοκ καταλήγουν στο θάνατο. Εάν βέβαια το σύνδρομο εντοπιστεί έγκαιρα, η ζωή του ασθενούς μπορεί να σωθεί.

Πώς αντιμετωπίζεται το τοξικό σοκ

Όπως κάθε βακτηριακή λοίμωξη, έτσι και το τοξικό σοκ αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αντιβιοτικών. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού, μπορεί να χρειαστεί η χορήγηση και άλλων φαρμάκων προς ρύθμιση της λειτουργίας επιμέρους οργάνων. Για παράδειγμα, υποστηρικτικά μέσα μπορεί να αποτελέσουν τα αντιπυρετικά για τον πυρετό, τα αναλγητικά για τους μυϊκούς πόνους και τον πονοκέφαλο, και ο ορός για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης του οργανισμού.

Πηγή: medicaldaily

Διαβάστε επίσης:

Τοξικό Σοκ: Τι το προκαλεί – Ποια είναι τα συμπτώματα
Τι είναι το τοξικό σοκ και πως μπορούν να προστατευθούν οι νεαρές