ΥΓΕΙΑ

Δερματοπάθειες: Ποιες προκαλεί ή επιδεινώνει το στρες

Η οικονομική ύφεση αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για τα άτομα που ταλαιπωρούνται από δερματοπάθειες.

Δερματοπάθειες: Ποιες προκαλεί ή επιδεινώνει το στρες

Σύμφωνα με τη Βρετανική Εταιρεία Δερματολόγων, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση στα κρούσματα εκζέματος, ψωρίασης και άλλων δερματοπαθειών που σχετίζονται με το στρες.

Το Βρετανικό Ίδυμα Δερματολογίας μάλιστα τονίζει πώς είναι ιδιαίτερα σημαντικό, μαζί με τα δερματολογικά προβλήματα να αντιμετωπίζονται και τα υποκείμενα συναισθηματικά προβλήματα των ασθενών, που μπορεί να οδηγούν ασθενείς σε πράξεις αυτοτιμωρίας ή ακόμα και στον αυτοκτονικό ιδεασμό.

Το 41% των Βρετανών δερματολόγων δήλωσαν πως έχουν δει «αξιοσημείωτη» αύξηση στα νοσήματα του δέρματος που σχετίζονται με το στρες.

Η δερματοπάθεια με τη μεγαλύτερη αύξηση λόγω οικονομικής κρίσης είναι το έκζεμα και ακολουθούν:
-Η ακμή
-Η ψωρίαση και
-Η λεύκη

Σχεδόν οι μισοί από τους ειδικούς που έλαβαν μέρος σε σχετική δημοσκόπηση, τόνισαν πως πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν οι ψυχολογικές πιέσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε δερματολογικά προβλήματα.

bigstock Vitiligo 41709256

Ένας στους έξι από τους 729 άντρες και γυναίκες που συμμετείχαν σε αυτήν, είχαν δηλώσει ότι η δερματοπάθεια τούς δημιουργεί τεράστια συναισθηματικά και κοινωνικά προβλήματα, ενώ 7 είπαν πως κάποιες στιγμές στέφτονται πως καλύτερα θα ήταν να πέθαιναν από το να συνεχίσουν να ζουν έτσι.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι πάσχοντες από δερματοπάθειες συχνά αισθάνονται τόσο άσχημα για το πρόβλημά τους, ώστε πλήττεται βάναυσα η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθησή τους.

Συνήθως υποτιμούμε τις ψυχολογικές επιπτώσεις των δερματολογικών προβλημάτων, παρότι αυτά είναι πολύ πιο επιβαρυντικά για τον ψυχισμό των ασθενών απ’ ό,τι νοσήματα όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης.

Διαβάστε επίσης:

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν έχετε ψωρίαση (βίντεο)

Ψυχογενής πυρετός: Πότε εμφανίζεται και πώς θα τον αντιμετωπίσετε