ΥΓΕΙΑ

Τεστ για ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα: Τι είναι καλύτερο να τρώτε;

Οι ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί με ελκώδη κολίτιδα πρέπει να κάνουν ορισμένες αλλαγές στη διατροφή τους προκειμένου να αποφύγουν τις κρίσεις και τα δυσάρεστα συμπτώματα που αυτές συνεπάγονται.

Τεστ για ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα: Τι είναι καλύτερο να τρώτε;

Δεν υπάρχει κάποιο διατροφικό πλάνο που να ταιριάζει σε όλους τους ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα. Η διατροφική προσέγγιση για την καλύτερη διαχείριση της νόσου πρέπει να είναι εξατομικευμένη, ανάλογα με τις ευαισθησίες του κάθε ασθενούς.

Οι γιατροί δεν συνιστούν η διατροφή να περιλαμβάνει μόνο τις λίγες «ασφαλείς» τροφές που δεν προκαλούν συμπτώματα, καθώς η στρατηγική αυτή μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις.

bigstock healthy eating dieting slimm 89178041

Δείτε μέσα από το τεστ που ακολουθεί ποιες τροφές θεωρούνται πιο «φιλικές» προς τους ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα.

1. Τηγανητά αβγά και λουκάνικο vs. αβγά ποσέ

Ulcerative Colitis eggs

Απάντηση: αβγά ποσέ

Το αβγό είναι εξαιρετικά θρεπτικό. Αποτελεί καλή πηγή πρωτεϊνών και καλό πρωινό για τα άτομα που πάσχουν από ελκώδη κολίτιδα. Ωστόσο, τα λιπαρά από το τηγάνισμα, ιδιαίτερα εάν συνδυάζονται με άλλες πηγές λιπαρών όπως το λουκάνικο, μπορεί να πυροδοτήσουν κρίση.

2. Τσάι με γάλα vs. smoothie αβοκάντο και μάνγκο

Ulcerative Colitis tea smoothie

Απάντηση: smoothie αβοκάντο και μάνγκο

Το τσάι είναι υγιεινό και το ζητάμε τους χειμερινούς μήνες λόγω του κρύου, ωστόσο η καφεΐνη και το γάλα, εάν το προτιμάτε όπως οι Βρετανοί, αποτελούν συχνά το έναυσμα για την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Από την άλλη, το smoothie παρέχει υγιεινά λιπαρά, βιταμίνες A και C και φυλλικό οξύ από το αβοκάντο και το μάνγκο.

3. Κοτόσούπα vs. σούπα μινεστρόνε

Ulcerative Colitis soup

Απάντηση: κοτόσουπα

Η κοτόσουπα παρέχει από τη μία τις καθαρές πρωτεΐνες του κοτόπουλου και από την άλλη τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών, τα οποία όταν μαγειρεύονται δεν επιδρούν αρνητικά σε σύγκριση με τα ωμά. Και η σούπα μινεστρόνε περιέχει μαγειρεμένα λαχανικά, αλλά συνήθως και όσπρια, τα οποία είναι συνήθως προβληματικά για τους ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα.

4. Πουρές πατάτας με παρμεζάνα vs. πράσινη σαλάτα

Ulcerative Colitis spinach mashed potatoes

Απάντηση: πουρές πατάτας με παρμεζάνα

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, παρέχουν σημαντική ποσότητα φυτικών ινών και ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται ωμά πυροδοτούν σχεδόν πάντα μια κρίση. Ο πουρές πατάτας με λίγη παρμεζάνα είναι πιο εύπεπτος και παρέχει κάλιο και ασβέστιο, δύο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Αρκετοί ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά επειδή παρουσιάζουν ευαισθησία ή δυσανεξία στη λακτόζη, ωστόσο η παρμεζάνα είναι παλαιωμένο τυρί, οπότε περιέχει ελάχιστη ή και καθόλου λακτόζη.

5. Σάντουιτς με κοτόπουλο και αβοκάντο σε λευκό ψωμί vs. μπουρίτο με κοτόπουλο και γουακαμόλε

Ulcerative Colitis sandwich

Απάντηση: σάντουιτς με κοτόπουλο και αβοκάντο σε λευκό ψωμί

Το σάντουιτς με κοτόπουλο παρέχει καθαρές πρωτεΐνες και υγιεινά Ω-3 λιπαρά οξέα. Το μπουρίτο πιθανώς θα περιέχει καλαμπόκι, ωμό κρεμμύδι, τομάτα και sour cream, συστατικά που συνδέονται με τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας.

6. Μήλο με μέλι vs. σάλτσα μήλου με κανέλα

Ulcerative Colitis apple honey

Απάντηση: σάλτσα μήλου με κανέλα

Το μήλο είναι καλή πηγή βιταμίνης C, όμως η σημαντική ποσότητα φυτικών ινών που παρέχει όταν καταναλώνεται ωμό με τη φλούδα μπορεί να ερεθίσει το γαστρεντερικό. Το μαγείρεμα του μήλου χωρίς τη φλούδα και ακολούθως η παρασκευή σάλτσας κάνει το φρούτο πιο εύπεπτο, χωρίς να χάνονται τα θρεπτικά συστατικά του και η γεύση του.

7. Ραβιόλι γεμιστό με κολοκύθα vs. ζυμαρικά με μπρόκολο και κρέμα γάλακτος

ulcerative colitis pasta

Απάντηση: ραβιόλι γεμιστό με κολοκύθα

Η κολοκύθα είναι ασφαλής για τους ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα, καθώς περιέχει μικρή ποσότητα φυτικών ινών. Αποφύγετε να προσθέσετε στην περίπτωση αυτή τυριά με πολλή λακτόζη. Από την άλλη, το δεύτερο πιάτο περιέχει κρέμα γάλακτος και μπρόκολο, δύο συστατικά κατ’ εξοχήν επιβαρυντικά για το γαστρεντερικό, λόγω των φυτικών ινών αφενός και της λακτόζης και των λιπαρών αφετέρου.

8. Μπιφτέκι λαχανικών vs. λουκάνικο σόγιας

Ulcerative Colitis soy veggie

Απάντηση: λουκάνικο σόγιας

Το μπιφτέκι λαχανικών, ακριβώς επειδή αποτελείται μόνο από λαχανικά, είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσει μια κρίση ελκώδους κολίτιδας, ιδιαίτερα εάν κάποια από αυτά (π.χ. μαύρα φασόλια) περιέχουν σημαντική ποσότητα φυτικών ινών. Η σόγια είναι στην περίπτωση αυτή πιο ασφαλής επιλογή.

9. Αγκινάρες στον ατμό vs. ωμά λαχανικά

Ulcerative Colitis steamed raw veggies

Απάντηση: αγκινάρες στον ατμό

Η αγκινάρα μαγειρεμένη στον ατμό είναι ένα εύπεπτο πιάτο και το λαχανικό παρέχει σημαντική ποσότητα σιδήρου και καλίου. Τα ωμά λαχανικά, από την άλλη, είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά για τους ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα.

10. Ψητός σολομός vs. χοιρινά παϊδάκια τυλιγμένα σε φρυγανιά

Ulcerative Colitis salmon chicken

Απάντηση: ψητός σολομός

Ο σολομός είναι καλή πηγή πρωτεϊνών και καλών λιπαρών που καταπραΰνουν τις φλεγμονές. Τα χοιρινά παϊδάκια παρέχουν και αυτά πρωτεΐνες, όχι όμως καλά λιπαρά όπως ο σολομός. Επίσης, μπορεί να πυροδοτήσουν κρίση εάν έχουν τηγανιστεί τυλιγμένα σε φρυγανιά, καθώς έτσι απορροφούν πολύ λάδι.

Πηγή: everydayhealth

Διαβάστε επίσης:

Σημάδια που δείχνουν φλεγμονή στο έντερο
Ελκώδης κολίτιδα: Τα συμπτώματα που την φανερώνουν
Πρόσθετα στα τρόφιμα συνδέονται με νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα