ΥΓΕΙΑ

Ύπνος & διαβήτης τύπου 2: Τι ισχύει για τις γυναίκες

Οι ειδικοί συνιστούν επτά με εννιά ώρες ύπνο κάθε βράδυ ώστε το σώμα να ξεκουράζεται επαρκώς και όλα τα επιμέρους συστήματα του οργανισμού να λειτουργούν με τον επιθυμητό ρυθμό.

Ύπνος & διαβήτης τύπου 2: Τι ισχύει για τις γυναίκες

Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Diabetologia έρχεται να επισημάνει για ακόμη μία φορά τη σημασία του ύπνου για την υγεία, καταδεικνύοντας τις σοβαρές επιπτώσεις του κακού ύπνου στο γυναικείο πληθυσμό.

bigstock Sleeping 5894462

Οι ερευνητές ανέλυσαν το ιατρικό ιστορικό περισσότερων από 100.000 γυναικών και διαπίστωσαν ότι όσες αντιμετώπιζαν συχνά δυσκολίες στον ύπνο είχαν κατά προσέγγιση 45% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2 σε διάστημα δεκαετίας σε σύγκριση με τις γυναίκες που απολάμβαναν ήσυχο και ξεκούραστο ύπνο.

Για τις γυναίκες που είχαν διαγνωσθεί με υπνική άπνοια, διαταραχή που χαρακτηρίζεται από το δυνατό ροχαλητό και τις διακοπές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, διαπιστώθηκε ότι ο ύπνος για λιγότερες από έξι ώρες, σε συνδυασμό με την εργασία κατά τις νυχτερινές ώρες (βραδινή βάρδια), συνδέεται με τουλάχιστον τετραπλάσιο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Αν και οι γυναίκες που δεν απολάμβαναν ποιοτικό ύπνο ήταν πιο πιθανό να πάσχουν από προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση, και να έχουν πολύ υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος, οι παράγοντες αυτοί εξηγούν εν μέρει μόνο τη συσχέτιση μεταξύ κακού ύπνου και διαβήτη.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν πόσο σημαντικά είναι τα προβλήματα ύπνου στην εκδήλωση και την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2», καταλήγουν οι ερευνητές.

Οι γυναίκες που αντιμετώπιζαν ένα μόνο πρόβλημα στον ύπνο (π.χ. σύντομη διάρκεια ύπνου), φάνηκε να διατρέχουν 47% μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη σε σύγκριση με τις γυναίκες που απολάμβαναν ποιοτικό ύπνο. Οι γυναίκες που εκδήλωναν συμπτώματα δύο διαταραχών του ύπνου (π.χ. σύντομη διάρκεια ύπνου και διακοπές στον ύπνο) φάνηκε να διατρέχουν 214% μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη, ενώ τρεις διαταραχές του ύπνου φάνηκε να συνδέονται με 284% μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη. Περισσότερα από τρία προβλήματα στον ύπνο φάνηκε να συνδέονται με 417% μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη.

Θα χρειαστούν βέβαια περαιτέρω μελέτες ώστε να επιβεβαιωθούν τα παραπάνω ευρήματα και να ερευνηθούν βαθύτερα οι μηχανισμοί του ύπνου που συμβάλλουν στην προστασία από το διαβήτη.

Διαβάστε επίσης:

Με ποια προβλήματα υγείας συνδέεται κάθε στάση στον ύπνο
Ποιες τροφές φέρνουν αϋπνία και ποιες χαρίζουν ποιοτικό ύπνο