ΥΓΕΙΑ

Πόνος στο στήθος: Πού αλλού μπορεί να οφείλεται εκτός από την καρδιά

Ο πόνος στο στήθος προκαλεί πάντα μεγάλη ανησυχία, καθώς σχετίζεται με το σημαντικότερο όργανο του ανθρώπινου σώματος, την καρδιά.

Πόνος στο στήθος: Πού αλλού μπορεί να οφείλεται εκτός από την καρδιά

Όταν ο πόνος στο στήθος δεν οφείλεται σε παθήσεις ή καταστάσεις που αφορούν την καρδιά, όπως ισχαιμία του μυοκαρδίου, στένωση της αορτικής βαλβίδας, μυοκαρδιοπάθεια κλπ., μπορεί να σχετίζεται με κάτι από τα παρακάτω:

Οισοφαγίτιδα

Ο πόνος από την οισοφαγίτιδα, δηλαδή τη φλεγμονή των εσωτερικών τοιχωμάτων του οισοφάγου, που συνήθως οφείλεται στην επανειλημμένη παλινδρόμηση ποσοτήτων γαστρικού οξέως (γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση), μπορεί να εκδηλώνεται στο στήθος.

Περικαρδίτιδα

Η περικαρδίτιδα είναι φλεγμονή του υμένα που περιβάλλει τον καρδιακό μυ και μκπορεί να προκαλέσει οπισθοστερνικό πόνο. Μπορεί να οφείλεται σε ιό, βακτήριο, παράσιτο ή και σε άλλες διαταραχές, όπως η νεφρική ανεπάρκεια ή ο υποθυρεοειδισμός.

Παθήσεις του μυοσκελετικού

Ένας τραυματισμός, μια απότομη κίνηση ή η έκθεση σε ρεύμα κρύου αέρα μπορούν να γίνουν αιτίες πόνου στο στήθος από τους μυς του θώρακα.

chest pain

Πνευμονική εμβολή

Η εμβολή θρόμβων στο πνευμονικό αρτηριακό δίκτυο με απόφραξη κλάδων της πνευμονικής αρτηρίας, που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο, προκαλεί πόνο στο θώρακα.

Ψυχοσωματικές διαταραχές

Οι ψυχικές διαταραχές και ιδιαίτερα όσες χαρακτηρίζονται από άγχος και πανικό, μπορούν να εκδηλωθούν με πόνο στο στήθος.

Αντανακλάσεις πόνου

Πόνοι από διπλανές περιοχές, όπως ο τράχηλος, το επιγάστριο, οι ώμοι κλπ., μπορεί να αντανακλώνται στο στήθος.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Αν ο πόνος εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης, έστω και αν αυτή είναι μικρής έντασης, όπως το ανέβασμα μιας σκάλας ή και το απλό περπάτημα, αυτό είναι ένα στοιχείο που παραπέμπει σε πιθανή ισχαιμία του μυοκαρδίου.

Αν ο πόνος εμφανιστεί έπειτα από ένα βαρύ γεύμα ή κατανάλωση αλκοόλ και ιδιαίτερα όταν ο ασθενής είναι ξαπλωμένος, τότε είναι πιθανό η αιτία να βρίσκεται στο πεπτικό σύστημα.

Για να γίνει διάγνωση πρέπει να σας εξετάσει γιατρός και να στη συνέχεια να υποβληθείτε σε εργαστηριακές εξετάσεις.

Διαβάστε επίσης:

Πόνος στο στήθος κατά τη βαθιά εισπνοή – Πού μπορεί να οφείλεται

Πόνος στο αριστερό χέρι: Πότε δείχνει πρόβλημα στην καρδιά