ΥΓΕΙΑ

Ο ιός Ζίκα έφτασε στην Ιρλανδία – Στις ΗΠΑ το πρώτο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο κρούσμα

Τα πρώτα κρούσματα του ιού Ζίκα στην Ιρλανδία καταγράφηκαν σε δύο πρόσωπα που έχουν ιστορικό ταξιδιών σε χώρα που πλήττεται από την ασθένεια που μεταδίδεται από το δήγμα κουνουπιών, ανακοίνωσε η Αρχή Υπηρεσιών Υγείας (Health Service Executive - HSE) της χώρας.

Ο ιός Ζίκα έφτασε στην Ιρλανδία – Στις ΗΠΑ το πρώτο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο κρούσμα

Τα δύο πρόσωπα δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, ενώ κανένα από τα δύο δεν υπάρχει ενδεχόμενο να κυοφορήσει, είναι καλά στην υγεία τους και πλέον έχουν αναρρώσει πλήρως, ανέφερε η HSE σε ανακοίνωσή της.

Ο εντοπισμός κρουσμάτων του Ζίκα στην Ιρλανδία δεν είναι απροσδόκητο γεγονός, καθώς πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα συνεπεία των ταξιδιών υπηκόων τους σε περιοχές που πλήττονται από την επιδημία του ιού, ανέφερε ακόμη η Αρχή στην ανακοίνωσή της.

bigstock Zika virus positive 116016131

Στο μεταξύ, το πρώτο κρούσμα του ιού Ζίκα που μεταδόθηκε εντός των ΗΠΑ καταγράφθηκε στο Ντάλας του Τέξας, όπως μετέδωσε το τοπικό παράρτημα του τηλεοπτικού δικτύου NBC.

Το NBC5 του Ντάλας/Φορτ Γουόρθ ανέφερε στον ιστότοπό του ότι στο κρούσμα στην κομητεία του Ντάλας ο ιός μεταδόθηκε μέσω σεξουαλικής επαφής.

Λίγο μετά, αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας της περιοχής επιβεβαίωσαν το γεγονός, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν αναφορές στην περιοχή της κομητείας του Τέξας ότι ο ιός μεταδόθηκε από τσίμπημα κουνουπιού.

Οι υπηρεσίες Υγείας της κομητείας του Ντάλας επεσήμαναν επίσης το γεγονός ότι ο ιός μεταδόθηκε μέσω της σεξουαλικής επαφής και ότι το κρούσμα επιβεβαιώθηκε από τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC).

«Ο ασθενής μολύνθηκε από τον ιό αφού ήλθε σε σεξουαλική επαφή με γυναίκα που είχε νοσήσει και είχε επιστρέψει από χώρα όπου έχουν καταγραφθεί κρούσματα του ιού», διευκρινίζεται σε σχετικό δελτίο Τύπου.

Από την πλευρά του, το CDC ανακοίνωσε ότι δεν έχει ερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο μεταδόθηκε ο ιός. Εκπρόσωπος Τύπου επισήμανε ότι οι υγειονομικές αρχές του Ντάλας διεξήγαγαν την έρευνα σχετικά με το πώς μεταδόθηκε ο ιός.

bigstock Zika Virus Concept Medical Wo 116042024

Όσον αφορά τη Βραζιλία, τη χώρα που πλήττεται σφοδρότερα από τον ιό Ζίκα, η πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση δεν θα φεισθεί εξόδων στην κινητοποίηση όλης της χώρας για την καταπολέμηση του κουνουπιού που μεταδίδει τον ιό Ζίκα, ο οποίος εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε όλη την αμερικανική ήπειρο.

«Δεν θα υπάρχει έλλειψη πόρων», είπε η Ρουσέφ μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου της Βραζιλίας, με την ευκαιρία της έναρξης του κοινοβουλευτικού έτους.

Η πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι η Βραζιλία θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του ιού Ζίκα το συντομότερο δυνατόν.

Ο ιός Ζίκα συνδέεται με χιλιάδες περιπτώσεις βρεφών που γεννήθηκαν με μικροκεφαλία –δηλαδή με μικρό κεφάλι και εγκεφαλικές βλάβες– στη Βραζιλία.

Στο γράφημα που ακολουθεί, θα δείτε τον χάρτη της εμφάνισης του ιού στην αμερικανική ήπειρο και την Ευρώπη, την ταυτότητα του Ζίκα και τα συμπτώματα, καθώς και τις οδηγίες του ΠΟΥ και του ΚΕΕΛΠΟ.

20.20160129 zika virus

Δείτε κι αυτό:

Ιός Ζίκα: Πώς μεταδίδεται, ποια είναι τα συμπτώματα, ποιους απειλεί περισσότερο
Προειδοποίηση ΠΟΥ: Εκρηκτική η εξάπλωση του Ζίκα