ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος παχέος εντέρου: Ποιοι άνδρες έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν

Παρότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του πρωκτού θεωρούνται παθήσεις των ηλικιωμένων, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε ασθενείς κάτω των 50.

Καρκίνος παχέος εντέρου: Ποιοι άνδρες έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν

Συγκεκριμένα, ένας στους επτά καρκίνους του παχέος εντέρου και του πρωκτού διαγιγνώσκονται πλέον σε ασθενείς κάτω των 50 ετών, δηλαδή πριν από το ηλικιακό ορόσημο που προτείνεται ο προληπτικός έλεγχος για τις συγκεκριμένες κακοήθειες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν υπολόγισαν ότι μέχρι το 2030 σχεδόν ένας στους τέσσερις πρωκτικούς όγκους και ένας στους δέκα καρκίνους του παχέος εντέρου θα εντοπίζονται σε άτομα κάτω των 50 ετών.

Οι επιστήμονες καταλήγουν στις παραπάνω διαπιστώσεις μετά από ανάλυση ιατρικών αρχείων της περιόδου 1998-2011 για 258.000 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου. Σχεδόν το 15% είχαν διαγνωστεί πριν την ηλικία των 50 ετών.

bigstock Colon Cancer 33045061

Συγκριτικά με μεγαλύτερα άτομα, εκείνοι που ήταν κάτω των 50 ετών είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με όγκους που είχαν εξαπλωθεί στους λεμφαδένες και 50% επιπλέον κίνδυνο να έχουν καρκίνο που είχε προχωρήσει και σε άλλα όργανα του σώματος.

Περίπου το 72% των ασθενών κάτω των 50 ετών είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, συγκριτικά με το 63% των ηλικιωμένων.

Ενώ τα άτομα που είχαν διαγνωστεί σε μικρότερη ηλικία έτειναν να έχουν επιθετικότερους καρκίνους, ζούσαν λίγο περισσότερο με όγκους που υποτροπίαζαν μετά την αρχική θεραπεία.

Η πιθανότητα πενταετούς επιβίωσης ήταν 95% για τα άτομα που είχαν διαγνωστεί πριν τα 50 με τοπικά εντοπισμένους όγκους που δεν είχαν εξαπλωθεί και 92% για τους μεγαλύτερους ασθενείς.

Για τους όγκους που είχαν εξαπλωθεί στους λεμφαδένες, τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης ήταν 76% στα νέα άτομα και 70% τους μεγαλύτερους, ενώ με καρκίνους που είχαν δώσει μεταστάσεις σε άλλα όργανα, οι πιθανότητες επιβίωσης ήταν 21% έναντι 14%, αντίστοιχα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cancer.

Διαβάστε επίσης:

Ποια βιταμίνη προλαμβάνει και θεραπεύει τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Καρκίνος παχέος εντέρου: Παράγοντες κινδύνου & προειδοποιητικές ενδείξεις