ΥΓΕΙΑ

Το ντουέτο που υψώνει «ασπίδα» στα καρδιαγγειακά νοσήματα

Η έγκαιρη μεταφορά στο νοσοκομείο είναι καθοριστική για τη ζωή του ασθενούς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία, το 95% από αυτούς που μεταφέρονται έγκαιρα σε νοσοκομείο με αιμοδυναμικό εργαστήριο επιβιώνουν, ενώ αντίθετα εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα «ο φονιάς», όπως αποκαλείται από τους καρδιολόγους το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, σκοτώνει χωρίς διακρίσεις άνδρες και γυναίκες.

Το ντουέτο που υψώνει «ασπίδα» στα καρδιαγγειακά νοσήματα
bigstock Human Heart Anatomy 65036359

- Πόσες ζωές κοστίζει το έμφραγμα στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα σκοτώνει περίπου 4.000 έως 5.000 άτομα το χρόνο, αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), Στέφανος Φούσας.

Σύμφωνα με τον κ. Φούσα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα σκοτώνουν κάθε χρόνο περισσότερα άτομα από όλες τις μορφές καρκίνου και τα τροχαία μαζί και η βασική αιτία αυτής της δυσμενούς εξέλιξης είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής στις δυτικές κοινωνίες. Κατά τους καρδιολόγους, το μόνο αντίδοτο σε αυτόν τον ακήρυκτο καθημερινό πόλεμο με εκατομμύρια νεκρούς κάθε χρόνο είναι η αφύπνιση και η ενημέρωση του σύγχρονου ανθρώπου για τον κίνδυνο που τον απειλεί ανά πάσα στιγμή.

- Ποια είναι τα συμπτώματα του εμφράγματος

Όπως σημείωσε ο κ. Φούσας, τα βασικά συμπτώματα που προκαλεί η εμφάνιση του εμφράγματος είναι έντονος οπίσθιος πόνος στο στέρνο, με αντανάκλαση στην κάτω σιαγόνα και το αριστερό χέρι, διάρκειας 30 λεπτών, σφίξιμο και έντονη πίεση στο στήθος, τάση προς έμετο, εφίδρωση και έντονη δύσπνοια ή αδυναμία.

- Ποιες πρώτες βοήθειες απαιτούνται σε περίπτωση εμφράγματος

«Η εμφάνιση των συμπτωμάτων αυτών πρέπει άμεσα να μας κινητοποιήσει, γιατί κάθε λεπτό που περνά είναι πολύτιμο για τη ζωή μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΕ και εξήγησε τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν: Καλούμε τις Πρώτες Βοήθειες μέσα στα πρώτα τρία έως πέντε λεπτά και βάζουμε κάτω από την γλώσσα ασπιρίνη μέχρι να έρθει η ιατρική βοήθεια. Μεταφερόμαστε, άμεσα, σε νοσοκομείο που έχει αιμοδυναμικό εργαστήριο για να γίνει εντός 60 έως 90 λεπτών πρωτογενής αγγειοπλαστική.

- Ποιοι είναι οι δύο βασικότεροι παράγοντες που προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Η αλλαγή του τρόπου ζωής με σωστή μεσογειακή διατροφή και καθημερινή άσκηση είναι «η μόνη μας ασπίδα στον κίνδυνο από τα καρδιοαγγειακή νοσήματα», τόνισε ο κ. Φούσας, επισημαίνοντας ότι «τα άτομα που τρέφονται σωστά και ασκούνται συστηματικά έχουν ελαττωμένο ιξώδες αίματος και κινδυνεύουν λιγότερο από θρομβοεμβολικά επεισόδια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεσογειακή διατροφή με ψάρι και κοτόπουλο σε συνδυασμό με ένα ποτήρι κρασί καθημερινά είναι η καλύτερη ασπίδα για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς οι καρδιολόγοι υποστηρίζουν ότι το κρασί, στην ποσότητα του ενός ποτηριού, βοηθάει στη διάλυση του λίπους στο αίμα και δημιουργεί ευεξία.

Επίσης, η διακοπή του καπνίσματος, ο έλεγχος της υπέρτασης και του σακχαρώδη διαβήτη σε συνδυασμό με την απώλεια βάρους και την άσκηση είναι «ισχυρά όπλα στην φαρέτρα» κάθε ανθρώπου απέναντι στα καρδιοαγγειακά νοσήματα, κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΚΕ.

Διαβάστε επίσης:

Έμφραγμα: Συμπτώματα και παράγοντες κινδύνου σε άντρες και γυναίκες
Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή μετά το έμφραγμα
Δείτε πώς θα σώσετε τον εαυτό σας από έμφραγμα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ