ΥΓΕΙΑ

Καθιστική ζωή & Διαβήτης: Δείτε αν κινδυνεύετε

Όσο περισσότερο καθόμαστε μέσα στην ημέρα τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.

Καθιστική ζωή & Διαβήτης: Δείτε αν κινδυνεύετε

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, με επικεφαλής τη Τζούλιαν βαν ντερ Μπεργκ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Diabetologia της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη, παρακολούθησαν περίπου 2.500 άνδρες και γυναίκες με μέση ηλικία 60 ετών.

Οι συμμετέχοντες φορούσαν ειδική συσκευή όλο το 24ωρο, η οποία κατέγραφε τη σωματική δραστηριότητά τους, έτσι ώστε οι επιστήμονες να γνωρίζουν πόσο καθιστική ζωή έκανε ο καθένας. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες έκαναν τεστ για να φανεί η ανοχή του οργανισμού τους στη γλυκόζη.

bigstock Glucometer Sweets And Cane Br 98070329

Όπως διαπιστώθηκε, το 56% των συμμετεχόντων είχαν φυσιολογικό μεταβολισμό γλυκόζης, το 15% διαταραγμένο μεταβολισμό και το 29% διαβήτη τύπου 2. Οι διαβητικοί ήταν αυτοί που περνούσαν περισσότερη ώρα καθισμένοι, περίπου 26 λεπτά τη μέρα παραπάνω σε σχέση με τα υπόλοιπα άτομα κατά μέσο όρο.

Ο αυξημένος κίνδυνος για διαβήτη υπολογίσθηκε σε 22% ανά πρόσθετη ώρα καθιστικής ζωής, με τους ερευνητές να υπογραμμίζουν τον αντίκτυπο για τη δημόσια υγεία από τη συσχέτιση καθισιού-διαβήτη.

Διαβάστε επίσης:

Τεστ με βίντεο: Δείτε αν πάσχετε από προδιαβήτη σε 60’’
Ύπνος & διαβήτης τύπου 2: Τι ισχύει για τις γυναίκες
Καμπύλη σακχάρου: Γιατί πρέπει να την κάνουν όλοι κάθε τρία χρόνια