ΥΓΕΙΑ

Θυρεοειδής: Πότε αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

Η σχέση ανάμεσα στις διαταραχές του θυρεοειδούς και την εκδήλωση του καρκίνου του μαστού υπογραμμίζεται σε νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Ενδοκρινολογίας.

Θυρεοειδής: Πότε αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

Δανοί ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε περισσότερες από τέσσερα εκατομμύρια γυναίκες ώστε να εξετάσουν πώς επηρεάζει ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.

bigstock Thyroid flat icon with shadow 116738369

Από το συνολικό δείγμα, 61.837 γυναίκες είχαν διαγνωσθεί με υποθυρεοειδισμό και 80.343 είχαν διαγνωσθεί με υπερθυρεοειδισμό.

Οι αναλύσεις υπέδειξαν ότι ο υπερθυρεοειδισμός συνδέεται με αυξημένο κατά 11% κίνδυνο καρκίνου του μαστού, σε σύγκριση με τον εκτιμώμενο κίνδυνο για το γενικό πληθυσμό.

Αντιθέτως, ο υποθυρεοειδισμός συνδέεται με μειωμένο κατά 6% κίνδυνο καρκίνου του μαστού, σε σύγκριση με τον εκτιμώμενο κίνδυνο για το γενικό πληθυσμό.

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Mette Sogaard, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Ώρχους, επισημαίνει πως τα αυξημένα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών επιδρούν περίπου όπως τα οιστρογόνα, κάτι που εξηγεί γιατί ο υπερθυρεοειδισμός συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Διαβάστε επίσης:

Υπερθυρεοειδισμός: Κάντε το τεστ των 60 δευτερολέπτων!

Διαταραχές θυρεοειδούς: 4 τρόποι να προστατευθείτε

Ο πιο σέξι γιατρός απαντά: Χρειάζεται θυροξίνη εφ’ όρου ζωής για τον υποθυρεοειδισμό;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ