ΥΓΕΙΑ

Χρόνιος κνησμός: Πού αλλού μπορεί να οφείλεται εκτός από τις δερματικές παθήσεις

Ο κνησμός ή φαγούρα αποτελεί σύμπτωμα τουλάχιστον 50 ασθενειών. Οι πιο συνηθισμένες είναι το έκζεμα, η ψωρίαση, οι αλλεργίες, ο έρπης, οι μολύνσεις κ.ά.

Χρόνιος κνησμός: Πού αλλού μπορεί να οφείλεται εκτός από τις δερματικές παθήσεις

Εκτός από σωματικά, τα αίτια του χρόνιου κνησμού μπορεί να είναι και ψυχολογικά.

Σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες, οι σοβαρές δερματικές καταστάσεις, όπως είναι η έντονη ακμή, η ψωρίαση και το έκζεμα, συνδέονται με υψηλό κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους και στρες σε μερικά άτομα.

Μελέτη στην οποία έλαβαν μέρος 2.200 Ιάπωνες ηλικίας 18 ετών και άνω, διαπιστώθηκε ότι από τους συμμετέχοντες, το 3% παραπονιόταν για χρόνιο κνησμό. Έτσι οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όσο πιο έντονο ήταν το πρόβλημά τους, τόσο μεγαλύτερες ήταν και οι πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπτώματα αυξημένης ψυχολογικής πίεσης.

bigstock Eczema dermatitis and itchy s 79387837

Τα ευρήματα από το πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία, υποδεικνύουν ότι από μόνο του το σύμπτωμα της φαγούρας, και όχι μόνο οι παρενέργειες που αυτό προκαλεί, μπορεί να λάβει συναισθηματική τροπή.

Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι τα άτομα που παρουσίαζαν παραπάνω από δύο προβλήματα υγείας, εμφάνιζαν την ίδια συσχέτιση ανάμεσα στον κνησμό και το άγχος με εκείνους που δεν είχαν κανένα άλλο νόσημα. Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, σημαίνει ότι η φαγούρα από μόνη της έχει ψυχολογικές επιπτώσεις ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας που μπορεί να έχει κανείς.

Το πόρισμα της έρευνας δείχνει, ότι εάν τα συμπτώματα της υποκείμενης νόσου δεν είναι υπό έλεγχο, μπορεί να αποτελέσουν πηγή έναρξης ψυχολογικών προβλημάτων.

Τέλος οι ερευνητές σημειώνουν ότι το χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό, ορμονικό και καρδιαγγειακό σύστημα, ενδεχομένως επηρεάζοντας την μακροπρόθεσμη σωματική υγεία.

Διαβάστε επίσης:

Αλλεργίες της άνοιξης: 6 τροφές για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα

Αποφύγετε τρόφιμα που το αλάτι αναφέρεται στα 3 πρώτα συστατικά της ετικέτας