ΥΓΕΙΑ

Γρίπη: 94 νεκροί - SOS από ΚΕΕΛΠΝΟ για τον επικίνδυνο συνδυασμό Η1 Ν1 και λοιμώξεων

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το σύστημα υγείας, καθώς 93 άτομα έχουν χάσει την ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης, ενώ πέρυσι συνολικά, 111 άνθρωποι είχαν καταλήξει. Ωστόσο μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση και ο ιός θα βρίσκεται σε δυναμική για τουλάχιστον 4 εβδομάδες ακόμη. 

Γρίπη: 94 νεκροί - SOS από ΚΕΕΛΠΝΟ για τον επικίνδυνο συνδυασμό Η1 Ν1 και λοιμώξεων

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Τρεις εξ αυτών ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30 έως 40 χρόνων και σημειωτέον δεν είχαν άλλα υποκείμενα νοσήματα. Μεταξύ των νεκρών συγκαταλλέγονται επίσης και πέντε παιδιά. Σε ΜΕΘ σήμερα νοσηλεύονται 113 άτομα ενώ συνολικά από Μονάδες Εντατικής έχουν περάσει 295 άνθρωποι. Αξίζει να σημειώσουμε ότι την Παρασκευή ο αριθμός των ανθρώπων που είχαν καταλήξει από επιπλοκές ανερχόταν σε 81.

Όπως τονίζει στο onmed ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ καθηγητής κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, θα πρέπει όλοι οι ασθενείς, να συζητούν με τον θεράποντα ιατρό τους για το ποιά θεραπεία πρέπει να ακολουθούν. Διότι, εκτός από τα αντι ιικά θα πρέπει να λαμβάνουν και αντιβιοτικά, καθώς καραδοκούν λοιμώξεις, στρεπτοκοκκικές και σταφυλοκοκκικές.

Πάντως και ο κ. Γιαννόπουλος, δηλώνει σοκαρισμένος από τον μεγάλο αριθμό των ατόμων που έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής, αναφερόμενος στις εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας για την επιθετικότητα εφέτος του ιού.

Τα πράγματα όμως όπως όλα δείχνουν θα αρχίσουν να περιπλέκονται με την γρίπη, καθώς σύμφωνα με τον Λοιμωξιολόγο του ΚΕΕΛΠΝΟ καθηγητή Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών κ. Σωτήρη Τσιόδρα, έχει αρχίσει να εμφανίζεται στην κοινότητα και γρίπη τύπου Β, που σημαίνει ότι θα χτυπά ως επί το πλείστον ηλικιωμένους.

Εν τω μεταξύ, την δύσκολη κατάσταση που βιώνει το ΕΣΥ αλλά και οι ασθενείς με τις ελλείψεις κλινών ΜΕΘ, μεσούσης μάλιστα της εποχικής γρίπης, η οποία στην κυριολεξία θερίζει, παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" το Σαββατοκύριακο. Όπως ανέφερε ο υπουργός, αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε πανελλαδικό επίπεδο 200 κρεβάτια κλειστά σε ΜΕΘ και μονάδες αυξημένης φροντίδας, ενώ σε καθημερινή βάση μόνο στο Λεκανοπέδιο υπάρχει λίστα αναμονής για 40 έως 50 άτομα.

Τρία νέα Κέντρα χρηματοδοτεί το ΚΕΛΠΝΟ για δωρεάν εξετάσεις

Εξάλλου, όπως ενημερώνει το γραφείο τύπου του υπουργείου Υγείας, «Κατόπιν ολιγοήμερου προβλήματος, σχετικού με τη δωρεάν διενέργεια εξετάσεων για την ανίχνευση ιών γρίπης, σε δείγματα ασθενών ΜΕΘ, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ενημερώνει ότι από σήμερα (Δευτέρα) το ΚΕΕΛΠΝΟ χρηματοδοτεί εκ νέου τα τρία κέντρα, στα οποία διενεργούνται, πανελλαδικά, τέτοιου είδους εξετάσεις.

Σε περίπτωση μεγάλης έξαρσης στο επόμενο διάστημα, ο ΕΟΠΥΥ θα αναλάβει το επιπλέον κόστος, μέσω άμεσης χρηματοδότησης στα νοσοκομεία.

Διαβάστε ακόμη:

81 οι νεκροί από την γρίπη - Εμφανίστηκε και ο τύπος Β

Αν. Ξανθός: Παραδέχεται το πρόβλημα των κλειστών ΜΕΘ - Ανακοινώνει 100 νέα ασθενοφόρα για φέτος