ΥΓΕΙΑ

Διουρητική δίαιτα: Είναι η λύση στο πρόβλημα της υπέρτασης;

Η σωστή διατροφή δεν ευνοεί μόνο τη διατήρηση της πίεσης σε χαμηλά επίπεδα αλλά και τη γενικότερη υγεία.

Διουρητική δίαιτα: Είναι η λύση στο πρόβλημα της υπέρτασης;

Ειδικά οι πάσχοντες από υπέρταση, πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους, καθώς παίζει καθοριστικό ρόλο στη μείωση των τιμών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι δίαιτες με χαμηλά λιπαρά αλλά πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά ενδέχεται να ελαττώσουν την αρτηριακή πίεση, λειτουργώντας ως διουρητικά.

Τόσο η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση αλλά και πλήθος άλλων ειδικών ανά τον κόσμο, συνιστούν εδώ και αρκετά χρόνια το παραπάνω διαιτολόγιο ως τον ιδανικό τρόπο μείωσης των τιμών της αρτηριακής πίεσης.

Μελέτη Ιαπώνων και Αμερικανών επιστημόνων επιβεβαιώνει τις ευεργετικές ιδιότητες της εν λόγω διατροφής, τονίζοντας ότι οι ανόργανες ύλες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν τον οργανισμό να απαλλαγεί από τα άλατα, λειτουργώντας ως διουρητικό φάρμακο.

Οι άνθρωποι που ακολουθούν μια τέτοιου είδους δίαιτα από την παιδική τους ηλικία έχουν μεγάλες πιθανότητες να αποφύγουν την υπέρταση ως ενήλικες.

bigstock Blood pressure meter digital 105973574

Τα συμπεράσματα της έρευνας βασίστηκαν σε μελέτη στοιχείων 375 ατόμων με ελαφρά υπέρταση. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ακολούθησαν, αντίστοιχα, είτε διαιτολόγιο χαμηλών λιπαρών ουσιών, πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά, είτε μια πιο τυπική δίαιτα.

Η έρευνα διήρκεσε ενάμισι μήνα, κατά τη διάρκεια του οποίου οι επιστήμονες καταμετρούσαν την ποσότητα πρόσληψης αλατιού από τον οργανισμό καθενός συμμετέχοντα, ενώ παράλληλα λάμβαναν δείγματα αίματος και ούρων.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι ο οργανισμός των ατόμων που ακολούθησαν το χαμηλών λιπαρών διαιτολόγιο απέβαλε πολύ περισσότερα υγρά και κατά συνέπεια είχε πολύ χαμηλότερες τιμές αρτηριακής πίεσης.

Για το λόγο αυτό συνιστάται ανεπιφύλακτα η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ως μέσου πρόληψης, αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μελέτη.

Διαβάστε επίσης:

Ανθεκτική υπέρταση: Τι φταίει και δεν ρυθμίζεται η πίεση

Ποιες παθήσεις «απαιτούν» να κόψετε το αλάτι

Υπέρταση: 5 βότανα που την μειώνουν αποτελεσματικά