ΥΓΕΙΑ

Η διατροφική συνήθεια που προστατεύει τα δόντια των παιδιών

Η φροντίδα των δοντιών του παιδιού πρέπει να ξεκινά από τη βρεφική ηλικία, καθώς αποτελεί το υπόβαθρο για την ανάπτυξη και ανώδυνη ανατολή έξοδο των μόνιμων δοντιών.

Η διατροφική συνήθεια που προστατεύει τα δόντια των παιδιών

Είναι σημαντικό το βούρτσισμα να ξεκινάει από τότε που τα πρώτα δόντια εμφανίζονται στο στόμα.

Εκτός από το τακτικό βούρτσισμα και τις προγραμματισμένες επισκέψεις στον οδοντίατρο, μια ακόμη παράμετρος που έχει να κάνει με τη ρουτίνα του παιδιού, φαίνεται ότι συμβάλλει στη στοματική του υγεία.

Ερευνητική ομάδα των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών στο Μέριλαντ των ΗΠΑ με επικεφαλής την Δρ Σύνθια Όγκντεν ανακάλυψε πως τα παιδιά ηλικίας από 2 έως 5 ετών που δεν έτρωγαν πρωινό σε καθημερινή βάση αντιμετώπιζαν έως και τετραπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν τερηδόνα σε σχέση με όσα δεν παρέλειπαν ποτέ να φάνε το πρωί.

Επιπλέον, διέθεταν τριπλάσιες πιθανότητες να υποστούν αλλοιώσεις των δοντιών που χρήζουν σφραγίσματος, ιδίως αν απέφευγαν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

bigstock Kid Boy Brushing Teeth 60748295

Η έρευνα βασίστηκε σε μελέτη δεδομένων από ολόκληρο τον κόσμο, τα οποία αφορούσαν 4.000 παιδιά. Από τα παιδιά που έλαβαν μέρος στη μελέτη, μόνο το 23% όσων έτρωγαν πρωινό σε μόνιμη βάση είχαν ιστορικό σφραγισμάτων, όταν το αντίστοιχο ποσοστό οδοντικών αλλοιώσεων μεταξύ των παιδιών που δεν έτρωγαν πρωινό «άγγιζε» το 34%. Η ελλιπής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είχε επίσης αρνητικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο βασικός λόγος για τον οποίο παρατηρείται το φαινόμενο σχετίζεται με το γεγονός ότι τα παιδιά που αποφεύγουν το πρωινό, συνηθίζουν να τρώνε σνακ ή πρόχειρο φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα οποία είναι πλούσια σε ζάχαρη.

Ωστόσο, η κατανάλωση γάλακτος και δημητριακών είναι ωφέλιμη επειδή τα συγκεκριμένα προϊόντα περιέχουν ασβέστιο, που κάνει πολύ καλό στα δόντια και στα οστά.

Διαβάστε επίσης:

Πρώτα δόντια στο μωρό: Ποια συμπτώματα είναι φυσιολογικά και ποια όχι

Δείτε ποιες ομάδες παιδιών χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής

Αμύγδαλα: Τα απίστευτα οφέλη τους για την υγεία παιδιών και ενηλίκων