ΥΓΕΙΑ

Βρέθηκε η «Αχίλλειος πτέρνα» του καρκίνου

Σε μια εξέλιξη που ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία του καρκίνου και αναζωπυρώνει τις ελπίδες για οριστική αντιμετώπιση της νόσου, διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε πως βρέθηκε η «Αχίλλειος πτέρνα» του καρκίνου.

Βρέθηκε η «Αχίλλειος πτέρνα» του καρκίνου

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο τρόπο να «χαλιναγωγήσουν» το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να το κατευθύνουν στοχευμένα ενάντια στα καρκινικά κύτταρα.

Η νέα μέθοδος, η οποία παρουσιάζεται αναλυτικά στην επιθεώρηση Science, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να ανιχνεύεται το μοναδικό «αποτύπωμα» ενός καρκινικού όγκου –δηλαδή η «Αχίλλειος πτέρνα» του– και στη συνέχεια το ανοσοποιητικό σύστημα να μπορεί να οργανώσει την επίθεσή του ενάντια στον όγκο.

bigstock Crush Cancer 114894359

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του BBC, η εν λόγω προσέγγιση συνοδεύεται από σημαντικό κόστος, θα πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε ασθενούς ξεχωριστά και δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη στο πλαίσιο κλινικών μελετών.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι στη θεωρία η πρωτοποριακή μέθοδος είναι ορθή, ωστόσο στην πρακτική εφαρμογή της θα είναι αρκετά πολύπλοκη. Παραμένουν, ωστόσο, αισιόδοξοι, δηλώνοντας πως η νέα ανακάλυψη μπορεί να αποτελέσει τη «ραχοκοκαλιά» νέων, αποτελεσματικότερων αντικαρκινικών θεραπειών.

Εκτιμάται ότι η μέθοδος θα εφαρμοστεί σε ασθενείς εντός της επόμενης διετίας.

Οι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει ξανά στο παρελθόν να ελέγξουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να εξολοθρεύει τους καρκινικούς όγκους, ωστόσο οι απόπειρές του απέτυχαν παταγωδώς. Ένας από τους λόγους της αποτυχίας αυτής είναι ότι οι επιστήμονες προσπαθούσαν να «εκπαιδεύσουν» τις άμυνες του οργανισμού να επιτίθενται σε λάθος στόχους. Μια σημαντική πρόκληση στην περίπτωση του καρκίνου είναι ότι οι όγκοι δεν αποτελούνται από πανομοιότυπα κύτταρα, αλλά αποτελούν ένα μεταλλαγμένο «μείγμα», κάθε δείγμα του οποίου, ακόμη και μέσα στον ίδιο καρκινικό όγκο, έχει διαφορετική όψη και συμπεριφορά.

bigstock Cancer Cell 81969485

Γιατί η νέα μέθοδος διαφέρει από τις άλλες

Ένας καρκινικός όγκος αναπτύσσεται περίπου όπως ένα δέντρο. Ξεκινά από έναν «κορμό» μεταλλάξεων, αλλά στη συνέχεια τα «κλαδιά» του εξαπλώνονται προς κάθε κατεύθυνση. Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια μέθοδο εντοπισμού του «κορμού» των μεταλλάξεων που προκαλούν μεταβολές στα αντιγόνα, τις πρωτεΐνες που υπάρχουν στην επιφάνεια κάθε καρκινικού κυττάρου.

«Τώρα, μπορούμε να δώσουμε προτεραιότητα και να στοχεύσουμε στα αντιγόνα του καρκινικού όγκου, τα οποία υπάρχουν σε κάθε κύτταρο –πρόκειται για την Αχίλλειο πτέρνα αυτών των πολύπλοκων καρκίνων», δηλώνει ο καθηγητής Τσαρλς Σουάντον από το Ινστιτούτο για τον Καρκίνο του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL).

«Είναι μια συναρπαστική εξέλιξη που φτάνει την Εξατομικευμένη Ιατρική στα απόλυτα όριά της, με κάθε ασθενή να λαμβάνει μοναδική, ειδικά σχεδιασμένη θεραπεία», συμπληρώνει ο καθηγητής.

Διαβάστε επίσης:

Καινοτομία στην αντιμετώπιση του καρκίνου: Σταθεροποίηση και όχι συρρίκνωση των όγκων

Επαναστατική θεραπεία: Ασθενείς με οξεία λευχαιμία εμφάνισαν πλήρη ύφεση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ