ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Νεφρού: Επιστημονική Ημερίδα από το ΚΕΦΙ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Νεφρού στις 10 Μαρτίου και σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη νόσο, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών, διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα την Πέμπτη 10 Μαρτίου και ώρα 17:00 – 21:00, στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Νεφρού: Επιστημονική Ημερίδα από το ΚΕΦΙ

Στόχος είναι η ενημέρωση του κοινού και η ανάδειξη των τελευταίων εξελίξεων και βέλτιστων πρακτικών για την υποστήριξη των ασθενών με ΧΝΝ. Μία ασθένεια από την οποία πάσχει το 10% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 1.000.000 άτομα στην Ελλάδα. Μάλιστα, προβλέπεται αύξηση της νόσου κατά 17% μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η ΧΝΝ αναγνωρίζεται πλέον ως ζήτημα δημόσιας υγείας διεθνώς.

Οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης έχουν ως στόχο την κινητοποίηση για την πρόληψη και την καλύτερη φροντίδα των νεφρών, ειδικά στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι τα άτομα που πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη, δύο από τις κυριότερες αιτίες εμφάνισης Χρόνιας Νεφρικής Νόσου.

Επιπλέον παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης της πάθησης είναι επίσης το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή και η ανεπαρκής ενυδάτωση. Για αυτό το λόγο, ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών, σας καλεί να εορτάσουμε μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού με μια συμβολική κίνηση: πίνοντας ένα ποτήρι νερό και προσφέροντας άλλο ένα σε κάποιον άλλο. Η ενέργεια αυτή μας υπενθυμίζει πως οι νεφροί είναι ζωτικά όργανα και πως οφείλουμε να τους φροντίζουμε διατηρώντας έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής, και παραμένοντας ενημερωμένοι για τα αίτια και τους κινδύνους της ΧΝΝ, καθώς και για την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης και σωστής αντιμετώπισής της.

Η Χρόνια Νεφρική Νόσος είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας που χαρακτηρίζεται από έλλειψη συμπτωμάτων κατά τα αρχικά στάδια της νόσου. Συγκεκριμένα, είναι δυνατόν, κάποιος να χάσει μέχρι και το 90% της νεφρικής του λειτουργίας και να μην εμφανίζει συμπτώματα! Η έγκαιρη λοιπόν διάγνωση της νόσου είναι κρίσιμη, καθώς η επαρκής θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της προλαμβάνοντας την ανάγκη για σοβαρή ιατρική παρέμβαση, αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή ακόμη και μεταμόσχευση. Σε πρώιμο στάδιο η διάγνωση της ΧΝΝ μπορεί να γίνει με τις συνήθεις εξετάσεις ούρων ή αίματος.

Η Επιστημονική Ημερίδα θα ξεκινήσει με την κυρία Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρο Δ.Σ. Συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών, η οποία θα απευθύνει χαιρετισμό και την σκυτάλη θα λάβει ο κ. Αναστάσιος Θάνος, Συντονιστής Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής , Νοσοκομείο «ο Άγιος Σάββας», Χειρουργός Ουρολόγος MD, Phd, FEBU, ο οποίος θα κάνει αναφορά στον Καρκίνο του Νεφρού και τους κυριότερους παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση νεφροκυτταρικού καρκινώματος. Θα ακολουθήσει η ομιλία του κ. Θεόδωρου Λούτα, RN, Msc, Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, ο οποίος θα αναφερθεί στη νοσηλευτική προσέγγιση του ασθενούς με Καρκίνο του Νεφρού και η Ημερίδα θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του κ. Ιωάννη Αυγουστάτου, Ψυχιάτρου – Ψυχοθεραπευτή, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα για την ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών & των συγγενών στη διάρκεια της μακρόχρονης νοσηλείας και παρακολούθησης.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας για μια ολοκληρωμένη επιστημονική ενημέρωση ως προς τις εξελίξεις για τον Καρκίνου του Νεφρού, η Ημερίδα και η συζήτηση που θα ακολουθήσει, προκειμένου να απαντηθούν τα ερωτήματα του κοινού, θα διεξαχθούν υπό το συντονισμό του κ. Αλέξανδρου Αρδαβάνη, Παθολόγου Ογκολόγου, Διευθυντή Α’ Παθολογικού Τμήματος, Νοσοκομείου «ο Άγιος Σάββας».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Κ.Ε.Φ.Ι.» - Αθηνών, Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο - Μ.Κ.Ο. Φαραντάτων 34, ΤΚ 115 27, Αθήνα, Τηλ.: 210 6468222 • Fax: 210 6468221
Site: www.anticancerath.gr, e-mail: info@anticancerath.gr

Διαβάστε ακόμη:

Νεφρά: Πόσο νερό πρέπει να πίνετε για να λειτουργούν σωστά

Τα σημάδια που «μαρτυρούν» ότι έχετε νεφρική νόσο

Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε σεξ για να φύγουν οι πέτρες στα νεφρά!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ