ΥΓΕΙΑ

Υψηλή HDL (καλή) χοληστερόλη: Δείτε από τι κινδυνεύετε

Μέχρι σήμερα παραδοσιακά γνωρίζαμε ότι μία υψηλή τιμή της χοληστερίνης LDL στατιστικά συνδέεται με αυξημένα εμφράγματα γι’ αυτό και αποκαλείται “κακή” ενώ μια υψηλή τιμή της χοληστερίνης ΗDL συνδέεται με λιγότερα εμφράγματα και ονομάζεται “καλή”.

Υψηλή HDL (καλή) χοληστερόλη: Δείτε από τι κινδυνεύετε

Η διαφοροποίηση αυτή έγκειται στον τρόπο που λειτουργούν οι δύο λιποπρωτεΐνες. Συγκεκριμένα, η LDL μεταφέρει τη χοληστερίνη από το συκώτι στα κύτταρα, ενώ η HDL μεταφέρει τη χοληστερίνη από τα κύτταρα πίσω στο συκώτι.

Ο ρόλος της HDL δεν φαίνεται να είναι απόλυτα ξεκάθαρος, όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μην είναι πάντα προστατευτική έναντι της καρδιοπάθειας.

Η υποψία αυτή ενισχύθηκε από τις κλινικές δοκιμές φαρμάκων που αυξάνουν μεν την HDL, αλλά μειώνουν ελάχιστα ή καθόλου τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.

bigstock Paper with words hdl ldl an 82799195

Ερευνητές με επικεφαλής τον Ντάνιελ Ράντερ, ανέλυσαν στοιχεία από το γονιδίωμα 328 ανθρώπων με πολύ υψηλή HDL χοληστερίνη και έκαναν σύγκριση με 1.156 άλλα άτομα που είχαν χαμηλότερα επίπεδα στο αίμα τους.

Τα νέα ευρήματα έδειξαν ότι μερικές γενετικές αιτίες της αυξημένης HDL στην πραγματικότητα αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Πρόκειται για την πρώτη φορά που εντοπίζεται μια μετάλλαξη, η οποία αυξάνει την HDL και παράλληλα αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα.

«Η αντίληψη για την HDL τείνει να αλλάζει τελευταία, καθώς φαίνεται ότι μπορεί να μην μειώνει πάντα την πιθανότητα εμφράγματος», ανέφερε ο Ράντερ.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η μετάλλαξη αφορά το γονίδιο SCARB1, που ρυθμίζει τη λειτουργία μιας πρωτεΐνης, η οποία είναι ο βασικός υποδοχέας της HDL πάνω στην επιφάνεια των κυττάρων.

Εξαιτίας της μετάλλαξης, η εν λόγω πρωτεΐνη παύει να λειτουργεί σωστά και η χοληστερίνη δεν μεταφέρεται εύκολα στο συκώτι. Έτσι η HDL χοληστερίνη παραμένει σε υψηλά επίπεδα στο αίμα του ασθενούς ωστόσο ο κίνδυνος για έμφραγμα είναι αυξημένος.

Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να ελέγξουν αν υπάρχουν και άλλες μεταλλάξεις που μπορεί να έχουν ανάλογο αποτέλεσμα, δηλαδή υψηλή HDL και υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Μια άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine, έδειξε ότι η HDL χοληστερίνη μπορεί να γίνει μερικές φορές κακή κι αυτό συμβαίνει όταν οξειδώνεται.

Διαβάστε επίσης:

Πόνος στις αρθρώσεις; Μάθετε ποιες τροφές είναι απαραίτητες για την υγεία των αρθρώσεων

Ουρικό οξύ: Η δίαιτα που το ρίχνει σύμφωνα με τους επιστήμονες

Τεστ: Δείτε αν έχετε πιθανότητες να επιβιώσετε από έμφραγμα!