ΥΓΕΙΑ

Τεστ: Δείτε αν έχετε πιθανότητες να επιβιώσετε από έμφραγμα!

Οι λόγοι για να γυμνάζεστε συστηματικά είναι πολλοί και γνωστοί, μεταξύ αυτών και η αυξημένη προστασία από το έμφραγμα.

Τεστ: Δείτε αν έχετε πιθανότητες να επιβιώσετε από έμφραγμα!

Μάλιστα, όσοι διατηρούνται σε καλή φυσική κατάσταση όχι μόνο κινδυνεύουν λιγότερο από έμφραγμα αλλά έχουν και περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν εάν πάθουν έμφραγμα.

Ερευνητές του κορυφαίου αμερικανικού πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς μελέτησαν τις βαθμολογίες ΜΕΤ (μεταβολικά ισοδύναμα) ανθρώπων που έκαναν τεστ κοπώσεως διάρκειας 15 λεπτών και διαπίστωσαν ότι η βαθμολογία συσχετίζεται με τις πιθανότητες επιβίωσης από έμφραγμα.

Τα μεταβολικά ισοδύναμα αποτελούν δείκτη αξιολόγησης της φυσικής κατάστασης και υπολογίζονται με βάση τη διάρκεια αλλά και την ένταση της σωματικής άσκησης.

Από τους συμμετέχοντες που έπαθαν έμφραγμα εντός εξαετίας, όσοι είχαν πετύχει στο αρχικό τεστ βαθμολογία ΜΕΤ 10 για ένα λεπτό τουλάχιστον φάνηκε να έχουν 40% πιθανότητες να επιζήσουν του επεισοδίου σε σύγκριση με όσου πέτυχαν χαμηλότερες βαθμολογίες.

bigstock Man doing fitness test on exer 80149385

Κάντε κι εσείς ένα αντίστοιχο τεστ

Μπορείτε και εσείς να κάνετε ένα τεστ αντίστοιχο με το παραπάνω ώστε να αξιολογήσετε τη φυσική σας κατάσταση και κατ’ επέκταση τις πιθανότητες να επιβιώσετε σε περίπτωση εμφράγματος.

Δοκιμάστε να καλύψετε απόσταση 1,6 χιλιομέτρων μέσα σε 10 λεπτά. Ο ρυθμός αυτός θεωρείται σχετικά ικανοποιητικός ως ένδειξη της φυσικής κατάστασης. Εάν βέβαια καλύψετε την απόσταση σε μικρότερο χρόνο ή μπορείτε να καλύψετε με αυτό το ρυθμό τρεξίματος μεγαλύτερη απόσταση, ακόμη καλύτερα.

Εάν δεν καταφέρετε να ολοκληρώσετε το τεστ και αναγκαστείτε να εγκαταλείψετε, τότε μάλλον χρειάζεται να βελτιώσετε την καρδιοαναπνευστική σας ικανότητα. Βάλτε στη ζωή σας ένα, ήπιο αρχικά, πρόγραμμα συστηματικής γυμναστικής ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφράγματος ή τουλάχιστον να μειώσετε τις πιθανότητες σοβαρών επιπλοκών σε περίπτωση εμφράγματος.

Εάν αποφασίσετε να ξεκινήσετε γυμναστήριο, αρκετά μηχανήματα (διάδρομος, ποδήλατο κ.λπ.) παρέχουν ένδειξη βαθμολογίας ΜΕΤ την ώρα που γυμνάζεστε, οπότε θα είναι πιο εύκολο να αξιολογήσετε τις επιδόσεις σας.

Δείτε κι αυτό:

Διατροφή: Τα 13 συστατικά που προλαμβάνουν την καρδιοπάθεια και πού θα τα βρείτε

Αθόρυβο έμφραγμα: Πώς θα το αναγνωρίσετε

Έμφραγμα: Πώς διαφέρουν τα συμπτώματα σε άνδρες και γυναίκες